Actueel

De havens van Amsterdam zijn constant in ontwikkeling. Amports Actueel biedt een dagelijks overzicht van actualiteiten, achtergronden en reportages over ontwikkelingen bij onze participanten en de haven waarin zij actief zijn

Start bouw nieuw warehouse Vollers
8 juli 2020
Logistiek specialist Vollers bouwt een innovatief warehouse voor de opslag van 75.000 ton cacaobonen voor Cargill. De samenwerking biedt beide bedrijven grote voordelen en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal.
De nieuwe Zeesluis zoekt een naam
7 juli 2020
Jeroen Verwoort, havenwethouder van gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, roepen iedereen op een naam in te sturen voor de Nieuwe Zeesluis in IJmuiden. Het startschot van de naamgevingscampagne is 7 juli gegeven met de lancering van een video. Meedoen? Dat kan tot 4 augustus 2020 via de website van de gemeente Velsen
Amsterdam Vaart! zet zoden aan de dijk
7 juli 2020
37% minder CO2-uitstoot, 1.600 minder vrachtwagenritten in de stad en een afname van 19.700 ritten buiten de stad. De resultaten werden behaald in de afgelopen 2 jaar door inzet van bouwlogistiek over water bij negen bouwprojecten in en om de stad. Amsterdam Vaart! stimuleert bouwprojecten om het bouwmaterieel en -materiaal waar mogelijk over het water te transporteren.
Regioplan NZKG overhandigt aan Wiebes
2 juli 2020
Regioplan Noordzeekanaalgebied zet koers uit voor energietransitie industrie. De ambities uit het plan zijn groot, maar kunnen gerealiseerd worden als er nauwer met elkaar wordt samengewerkt, zo blijkt uit het Regioplan. Met het Regioplan NZKG wordt een belangrijke stap gezet om het versneld en succesvol realiseren van de energietransitie.
Industriële brandweer post is verhuisd
2 juli 2020
De Gezamenlijke Brandweer Amsterdam is officieel verhuisd naar de nieuwe kazerne gelegen aan de Galwin Nr.3 te Amsterdam. De GBA is sinds 1 april operationeel en is gespecialiseerd in industriële - en scheepsbrandbestrijding. Daarnaast draagt GBA zorg voor basis brandweerzorg in het havengebied. De gemeenschappelijke brandweer is een publiek-private samenwerking van drie partijen.
Bekijk de reportage 'In de Machinekamer'
1 juli 2020
Het concept ‘In de Machinekamer’ is door de coronacrisis tijdelijk omgedoopt tot online event! Dat kan ‘live’ op locatie zijn of -zoals deze editie- als reportage. Dit keer waren we op bezoek bij Port Towage Amsterdam in IJmuiden en mochten wij meevaren op de nieuwe sleepboot Svitzer Jupiter. Bekijk de uitzending hier!
Uitgraven sluiskolk van start gegaan
30 juni 2020
Het uitgraven van de sluiskolk van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is op 29 juni gestart. De sluiskolk, het gedeelte van de sluis waar straks de schepen varen, ligt nu nog vol met zand. De komende maanden wordt hier 600.000 m3 zand verwijderd om te komen tot een diepte van 18 meter. OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de sluis begin 2022 in gebruik genomen.
Zee- en Havenmuseum weer open
29 juni 2020
Met ingang van woensdag 1 juli opent het Ijmuider Zee- en Havenmuseum op woensdag- zaterdag- en zondagmiddag weer de deuren voor publiek. Wegens het coronavirus sloot het museum haar deuren. Eén van de belangrijkste aanpassingen is dat alle bezoekers vooraf, via de museumwebsite, een tijdslot moeten reserveren (ook met museumkaart of donateurskaart).
Gemeenteraad wil Damen behouden
25 juni 2020
Vanuit de gemeenteraad van Amsterdam klinkt een brede oproep om scheepswerf Damen te behouden voor de Amsterdamse haven. Verschillende partijen riepen wethouder Ruimtelijke Ordening Marieke van Doorninck woensdagmiddag op om met Damen in overleg te gaan om tot een oplossing te komen. Blijven in andere vorm op de huidige plek in Noord of verhuizen naar een nieuwe plek in de Amsterdamse haven.