Actueel

De havens van Amsterdam zijn constant in ontwikkeling. Amports Actueel biedt een dagelijks overzicht van actualiteiten, achtergronden en reportages over ontwikkelingen bij onze participanten en de haven waarin zij actief zijn

Welkom aan boord: Amports verwelkomt 9 nieuwe leden
24 februari 2021
In elk geval negen bedrijven zijn het jaar goed begonnen door zich aan te sluiten het netwerk van havengerelateerde bedrijven van Amports. Dat zijn Vattenfall, Samskip, Oxylow Commodity Protection, BosBoon Expertise, Alpha Beta Opleidingen, Jan Snel, IJmond Offshore Logistics en Amsterdam Boat Cruises. Laatstgenoemde gaat later dit jaar vanaf de NDSM-werf een standaard rondvaart van 2 uur aanbieden voor consumenten en op maat voor het bedrijfsleven.
Port of Zwolle: daling containeroverslag maar geen slecht jaar
24 februari 2021
De containeroverslag van Port of Zwolle (Kampen, Meppel en Zwolle) is vorig jaar met iets meer dan 26% gedaald tot 158.000 teu. De daling is voornamelijk het gevolg van de coronacrisis, zegt het havenbedrijf. “Ondanks de terugval is het, gezien de omstandigheden, geen slecht jaar geweest voor Port of Zwolle”, aldus Port of Zwolle CEO Jeroen van den Ende. In 2019 liet de haven nog een flinke groei in de containeroverslag zien; van 138.000 (2018) naar 201.000 teu (2019). Die groei was ver boven verwachting. 
Haven van Amsterdam betrokken bij vervoer per hyperloop
23 februari 2021
Port of Amsterdam en de provincie Noord-Holland zijn betrokken bij een onderzoek naar de realisatie van een hyperloop pilot tussen Rotterdam en Amsterdam. De lijn loopt dwars door de Randstad en moet deel gaan uitmaken van een pan-Europees emissieloos hyperloopnetwerk. Hyperloop is een boven- en ondergronds transportsysteem waarmee mensen en goederen kunnen worden vervoerd. In Nederland is het bedrijf Hardt Hyperloop betrokken bij de ontwikkeling.
Nieuwsblad Transport rangschikt cijfers 2020 nationale havens
23 februari 2021
De overslag van bijna alle Nederlandse havens is afgelopen jaar gedaald. De cijfers die de havens recent openbaarden, kwamen niet als donderslag bij heldere hemel, want iedereen besefte al wel dat ze de littekens zouden dragen van de coronacrisis. Maar hoe stevig waren de dalingen precies, en hoe zijn ze tot stand gekomen? Nieuwsblad Transport zet alle cijfers overzichtelijk op een rij.
Haven krijgt nieuwe fabriek voor synthetische kerosine
23 februari 2021
De Amsterdamse start-up Synkero gaat in Westpoort een fabriek bouwen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. De fabriek komt op een locatie waar al een kerosine-pijplijn ligt die naar Schiphol leidt. De oplevering is gepland in 2027. Synkero’s ambitie is per jaar 50.000 ton van deze zogeheten e-fuel te produceren. Duurzame productie van vliegtuigbrandstof is van groot belang voor het halen van de klimaatdoelen.
Bleekmiddel speelt rol in nieuw vaartuig op waterstof
23 februari 2021
Port of Amsterdam werkt aan een vaartuig met een brandstofcel die volledig draait op de waterstofdrager natriumboorhydride. Het bleekmiddel kan op termijn ook worden aangewend voor binnenvaart-, shortsea- en werkschepen als het proces geheel circulair is. Ook veerboten komen dan in aanmerking. De ontwikkeling van het schip is een pilot binnen het Europese onderzoeksprogramma H2SHIPS. Het vaartuig wordt begin 2022 in gebruik genomen.
Port of Zwolle sluit zich aan bij het netwerk Amports
28 januari 2021
Amports verwelkomt Port of Zwolle binnen het netwerk van Amports. De organisatie is het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel en houdt zich bezig met de economische ontwikkeling, het beheer, de exploitatie en promotie van het havengebied. Een ander gebeurt onder leiding van Jeroen van den Ende. De inland-haven werkt nauw samen met Port of Amsterdam.
Oer-Amsterdamse rederij Spliethoff viert 100 jaar
28 januari 2021
Spliethoff bestaat 100 jaar. De enige echte Amsterdamse rederij viert dat ingetogen. In de geest van oprichter Johan Frederik Spliethoff: Hollandse nuchterheid in combinatie met oer-Amsterdams handelsinstinct. Het blijkt vanaf de oprichting het juiste recept voor succes. Vanaf 1921 groeit het bedrijf in 100 jaar uit tot Spliethoff Groep, waarin inmiddels diverse scheepvaartondernemingen excelleren.
Daling overslag in 2020: Logistieke sector ziet kansen
28 januari 2021
Port of Amsterdam publiceerde deze maand de overslagcijfers voor de haven van Amsterdam. De vrachthoeveelheid daalde van 86,9 naar 74,3 miljoen ton. Ondanks -14% zien de grootste logistieke dienstverleners in het Noordzeekanaalgebied voldoende toekomstperspectief. Nieuwe short-sea lijnen openen en meer lading bundelen zodat schepen uit Amsterdam niet leeg vertrekken.