Actueel

De havens van Amsterdam zijn constant in ontwikkeling. Amports Actueel biedt een dagelijks overzicht van actualiteiten, achtergronden en reportages over ontwikkelingen bij onze participanten en de haven waarin zij actief zijn

Mini-SAIL bij Het Scheepvaartmuseum
8 oktober 2020
In de nacht van 6 op 7 oktober voer de imposante driemaster bark Europa naar Het Scheepvaartmuseum, waar het schip t/m 8 november te gast is. Normaal bevaart de Europa wereldzeeën, onder meer naar Antarctica, maar nu brengt het schip voor het eerst in 20 jaar een winter in Europa door. Het bezoek aan Het Scheepvaartmuseum vormt de kick-off van een reis over Nederlandse wateren.
Op cacao-expeditie in de haven van Amsterdam
7 oktober 2020
De Amsterdamse haven is sinds mensenheugenis ‘s wereld grootste importhaven van cacao. Goede reden om op Havensafari te gaan. Dat kan vanaf oktober met een speciale expeditie waarin cacao de hoofdrol speelt. Altijd al benieuwd geweest naar de cacaohaven van Amsterdam? Vaar mee en ga op expeditie!
Clipper wisselt Oost-Indiëvaarder Amsterdam af
25 september 2020
Clipper Stad Amsterdam lost tot het voorjaar van 2021 Oost-Indiëvaarder Amsterdam af die altijd naast Het Scheepvaartmuseum ligt. Inmiddels is de replica door de Koperen Ploeg naar Damen Shiprepair gesleept voor groot onderhoud. Om de publiekstrekker te behouden is het museum een crowdfundingsactie gestart om de laatste €50.000,- op te halen voor de grote beurt. Van dit bedrag is inmiddels driekwart binnen aan donaties
Havenkraan Tata Steel geïnstalleerd in eigen haven
25 september 2020
Tata Steel begroette deze week de nieuwe havenkraan in IJmuiden. Het transport vanuit Polen was een echt huzarenstukje: de 62 meter hoge, 108 meter lange en 32 meter brede kraan werd in augustus op een ponton van gehesen om via de zee naar IJmuiden te worden vervoerd. De hijsinstallatie is inmiddels geïnstalleerd in de eigen zeehaven.
Eerste ontgassingstesten in de haven
23 september 2020
In de Amsterdamse haven is gestart met het testen van dampverwerkingsinstallaties. Het doel is om met de nieuw ontwikkelde installaties veilig en gecontroleerd restdampen te verwerken van binnenvaarttankers zodat deze niet meer in de lucht terecht komen. Dit is een belangrijke stap richting schone scheepvaart.
Meer regie op energietransitie
22 september 2020
Young Professionals missen voldoende samenwerking op gebied van energietransitie in de haven. Op landelijk niveau pleiten ze voor meer regie door de overheid, zodat er meer samenhang tussen de diverse projecten ontstaat. Ook een belonings- en strafsysteem zou handig zijn om bedrijven te stimuleren meer aan energietransitie te doen. Een greep uit de tweede Future Port Session die samen met TET Amsterdam werd georganiseerd.
Nieuw energieplatform voor havenbedrijven
15 september 2020
Port of Amsterdam creëert samen met Entrnce, een dochter van netwerkbedrijf Alliander, het platform SEP (Shared Energy Platform). het platform stelt sinds deze week havenondernemers in de Amsterdamse haven in staat om onderling stroom aan elkaar te leveren. Door gebruik te maken van SEP besparen bedrijven kosten en wordt de beschikbare elektriciteitsinfrastructuur in de haven beter benut.
Zaterdag begint de Havensafari weer
3 september 2020
De Havensafari is terug! De reguliere tour door de havens van Amsterdam start op 5 september elke zaterdagavond van 18.00 tot 21.00 uur. Afvaartlocatie is Pier 14 tegenover Centraal Station. Het passagiersschip De Hembrug 1 neemt maximaal 80 personen mee zodat de 1,5 meter regel kan worden gehandhaafd. Vanaf oktober wijzigt het programma en gaat de Havensafari elk weekend op cacao-expeditie
75ste Havengildediner gaat niet door
25 augustus 2020
Het bestuur van Amports heeft besloten dat de 75ste editie van het Havengildediner – dit jaar gepland op 27 november a.s. – niet doorgaat. De unanieme mening is dat er door de 1,5 regel van het RIVM als gevolg van de uitbraak van het coronavirus geen netwerkevenement kan worden gegarandeerd dat zich kan meten met voorgaande edities. Er komt wel een TV-programma waarin elementen van het Havengildediner op het menu staan