Actueel

De havens van Amsterdam zijn constant in ontwikkeling. Amports Actueel biedt een dagelijks overzicht van actualiteiten, achtergronden en reportages over ontwikkelingen bij onze participanten en de haven waarin zij actief zijn

DFDS verlengt samenwerking KVSA met 10 jaar
29 maart 2021
Het Deense DFDS blijft passagiers- en vrachtdiensten verzorgen op IJmuiden. Het bedrijf tekende hiertoe een nieuwe overeenkomst van tien jaar met maritiem dienstverlener KVSA. Voor IJmuiden betekent het nieuwe contract continuïteit van bedrijvigheid en werkgelegenheid.
Amsterdamse haven wil koploper zijn in energietransitie
25 maart 2021
Amsterdam moet een toonaangevende Europese zeehaven zijn die vooroploopt in de transitie naar een duurzame samenleving. Dat zegt Port of Amsterdam in het door de gemeente goedgekeurde Strategisch Plan 2021-2025. In dit plan zijn de strategische keuzes voor de komende vier jaar vastgelegd.
H2gate: haven gaat waterstof importeren
17 maart 2021
Port of Amsterdam en tankopslagbedrijf Evos willen op jaarbasis 1 miljoen ton groene waterstof importeren in de havens van Amsterdam. Samen met drie gespecialiseerde waterstofpartijen onderzoeken ze de komende zes maanden de mogelijkheden
Vier miljoen subsidie voor vrachtschip op H2
12 maart 2021
Lenten Scheepvaart lijkt de mondiale primeur te krijgen van het eerste op waterstof aangedreven vrachtschip. Het bedrijf krijgt een subsidie van het Rijk van 4 miljoen euro om in dit project te investeren. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kwam het goede nieuws persoonlijk overbrengen aan de rederij.
Sneakpeak havenexpositie Scheepvaartmuseum
8 maart 2021
De door Het Scheepvaartmuseum geplande 'grand' opening van de interactieve tentoonstelling Amsterdam Havenstad is door de lockdown noodgedwongen uitgesteld. Conservator Tim Streefkerk gaf echter vorige week enkele kijkers al een virtuele rondleiding.
Orangegas opent H2-pompstation in de haven
3 maart 2021
Amsterdam heeft de primeur om als eerste havenstad de komst van een waterstofstation te mogen begroeten. Het nieuwe pompstation is van Orangegas en ligt op een steenworp afstand van de A5 aan Australiëhavenweg 116 en is 24/7 geopend.
Replica 'Amsterdam' in april terug aan de steiger
25 februari 2021
De replica van het VOC-schip 'De Amsterdam' keert in april terug op de vertrouwde plek aan de steiger naast Het Scheepvaartmuseum. Het pronkstuk ligt nu nog op de werf van Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord, waar een ingrijpende restauratie is uitgevoerd.
NPRC: klimaatneutrale transportroute op komst
24 februari 2021
Binnenvaartcoöperatie NPRC gaat met polymerenproducent Covestro uit Duitsland een deel van hun vloot op de Rijn ombouwen naar waterstofschepen. Het internationale project maakt deel uit van het RH2INE-Initiatief van het Duitse Ministerie van EZ van Noordrijn-Westfalen en de provincie Zuid-Holland.
Welkom aan boord: Amports verwelkomt 9 nieuwe leden
24 februari 2021
In elk geval negen bedrijven zijn het jaar goed begonnen door zich aan te sluiten het netwerk van havengerelateerde bedrijven van Amports. Dat zijn Vattenfall, Samskip, Oxy-Low BV, BosBoon Expertise, Alpha Beta Opleidingen, Jan Snel, Ymond Offshore Logistics en Amsterdam Boat Cruises. Laatstgenoemde gaat later dit jaar vanaf de NDSM-werf een standaard rondvaart van 2 uur aanbieden voor consumenten en op maat voor het bedrijfsleven.