‘Hoe complexer de logistieke puzzel, hoe beter’

21 december 2012Bij de CJ Hendriks Group in de haven van Amsterdam is het een komen en gaan van kleine en grote pakketjes, pallets en vaten in de diverse loodsen. Voedingsmiddelen en dranken is één van de vele productgroepen waarvoor het bedrijf de volledige logistiek verzorgt, inclusief de douane-afhandeling.

CJ Hendriks is een familiebedrijf met 172 jaar ervaring in de complex, internationale logistieke dienstverlening voor onder andere consumentengoederen, tabak, rubber, zware machines, gevaarlijke stoffen, voedingsmiddelen en dranken. Daarin biedt het bedrijf diensten aan op maat met ongeveer tachtig goed opgeleide medewerkers en twintig vrachtwagens.

Uitbreiding op ideale locatie
Het totale bedrijfsterrein van CJ Hendriks Group in de haven van Amsterdam, dat is verspreid over diverse locaties, wordt volgend jaar uitgebreid naar bijna 50.000 m2. “In februari 2013 starten wij met de bouw van een nieuwe loods van 14.000 m2 aan de Latexweg,” vertelt Toine van der Made, lid van het management en gespecialiseerd in voedingsmiddelen en logistiek. “Dat is nodig is om de duizenden zendingen per dag te kunnen verwerken. Deze locatie aan de Latexweg ligt ideaal aan vaar- en snelwegen en vlakbij de luchthaven Schiphol. Hierdoor kunnen wij de producten, die werkelijk vanuit alle werelddelen naar ons toekomen, gemakkelijk ontvangen en de voorraad beheren, voordat we deze spullen vooral binnen Europa verder verspreiden. Wij informeren onze klanten over de logistieke mogelijkheden, denken met hen mee en zoeken het goedkoopste en milieuvriendelijkste traject.”

Direct naar Amsterdam
Frank London, lid van management met jarenlange ervaring in de logistiek van dranken, haalt meteen een voorbeeld aan van dat meedenken: “Sinds kort bottelen wij Braziliaanse rum in de Amsterdamse haven. Hiermee bespaart onze klant veel fysieke verplaatsingen van zijn producten, waardoor hij ook tijd- en milieuwinst boekt en kosten bespaart. Nu gaan de flessen die in Italië worden gemaakt, niet meer op transport naar Brazilië maar direct naar Amsterdam.”
Voor maar liefst zestig drankenimporteurs verzorgt CJ Hendriks het vervoer en de opslag, waaronder Lucas Bols. “Dit betekent dat er bij ons meestal zo’n tienduizend pallets met wijn, bier en gedestilleerd liggen opgeslagen. Dat komt neer op ongeveer eenderde van onze totale loodsruimte. Veel wijnen in de Amsterdamse restaurants komen via ons de stad binnen.” London heeft nog een leuke uitgaanstip: “Als mensen graag het traject van een pakketje zien, van haven tot klant, dan kunnen zij terecht in het Scheepvaartmuseum. In de deelexpositie Haven 24/7 is een ‘containerride’ zien. Een deel van de tocht gaat door een magazijn en is opgenomen in een van onze loodsen.”

Herverpakken van voedingsmiddelen
CJ Hendriks verzorgt voor zijn klanten onder meer het transport, de bevoorrading, de voorraadbeheersing, de verzekeringen, de rapportages, de afdracht van belastingen en accijnzen, inklaren, verschepen en het labellen. “Voor ons bedrijf geldt: hoe complexer de puzzel, des te beter”, zegt London. “Hier ligt onze kracht en focus. Niet iedere dienstverlener biedt deze extra complexe handelingen aan. Het is aannemelijk dat wij in de nabije toekomst in Amsterdam ook bulkzakken met voedingsmiddelen gaan herverpakken in Amsterdam. De uitvoer ligt dan in handen van Pantar Amsterdam (kringloopbedrijf voor mensen met een arbeidshandicap, red.).” Sinds kort biedt CJ Hendriks zijn klanten de mogelijkheid om via een webshop die Pantar in beheer heeft, eigen producten te verkopen. Ook zorgt Pantar voor de afhandeling van de producten.
“In ons werk hebben we veel te maken met douane-afhandelingen”, merkt Toine van der Made op. “Dat een van onze specialismen. Deze zomer ontvingen wij van de douane het certificaat Authorised Economic Operator (AEO). Hierdoor genieten onze klanten voordelen, zoals minder fysieke controles door de douane.”

Ook biologische producten
In de opslagloodsen van CJ Hendriks treffen we producten aan als koffie, cacao, rijst, zaden en noten. Van der Made: “De kwaliteit van de producten van onze klant en de controle daarop, staat altijd voorop. Een andere specialiteit van ons bedrijf is de opslag van biologisch voedsel, waaronder thee. Daarin hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd. In de opslag kunnen op een bepaald moment wel honderd pallets hebben met zakjes nootjes, en honderden pallets met verschillende soorten biologische thee. Omdat deze doosjes gemakkelijk beschadigd kunnen raken, vereist dat een speciale aanpak. De opslag van biologisch voedsel vereist bovendien extra aandacht door de strenge eisen, zoals aparte opslag om contaminatie te voorkomen.

Internationaal keurmerk
Het bedrijf beschikt over het SKAL-certificaat, een internationaal keurmerk voor de opslag en transport van biologische producten. De afgelopen drie jaar zag Frank London het aandeel van biologische producten bij de voedingsmiddelen en dranken verdubbelen. Hij verwacht dat dit aandeel de komende jaren nog verder stijgt. “Quinoa uit Peru, een gewas met hoge voedingswaarden, is bij ons bijvoorbeeld een opkomend product, net als biologische guacamole en Hari-tea van La Alternativa. Het zijn de wat kleinere klanten maar zij bezitten wel een enorme groeipotentie,” zo besluiten London en Van der Made.

Auteur: Noor Backers

www.cjhendriksgroup.com