175 jaar jubileum voor C.J. Hendriks

05 juni 2015

 

“In de kern doen we al die jaren hetzelfde, maar om te overleven gaan we altijd op zoek naar vernieuwing. Nerveus voor verandering moet je dan ook niet zijn.” Zegt eigenaar Kees Jan Hendriks, de vijfde generatie die aan het roer staat van het gelijknamige, Amsterdamse familiebedrijf.

Op 6 juni 2015 bereikt C.J. Hendriks Expeditie en Veembedrijf een mijlpaal: het bestaat 175 jaar. Voor de familie Hendriks heeft die datum altijd een bijzonder tintje. Precies op die dag in 1840 richtte C.J. Hendriks − de betovergrootvader van Kees Jan Hendriks – namelijk zijn eigen bedrijf op en trouwde met zijn vrouw. In die tijd voeren vanaf het Damrak houten dekschuiten heen en weer met ladingen zeep, meel, suiker, pigmenten, thee, chinaklei, port, eigeel − en nog veel meer producten − richting havens, zeeschepen en beurtvaartdiensten. “Je moet je voorstellen dat alles handmatig werd gedaan. Dat één man op een dekschuit met vaarboom door de Herengracht voer met honderd ton lading. In de beperkt beschikbare ruimte was zoveel reuring, alles gebeurde in een zeer klein gebied. Eind achttiende eeuw verhuisden we met onze pakhuizen naar de Singel en werden de houten schuiten vervangen door stalen schuiten. Het wordt snel vergeten, toch is het niet eens zo lang geleden dat er nog veel meer water in de binnenstad was dan nu. Het systeem van beurtvaart (aanvoer en verzending van lading via dekschuiten en zeilende binnenvaart) was uniek in de wereld. Rond 1900 verhuisde het bedrijf naar de Herengracht en kende het in de jaren twintig een grote uitbouw van het bedrijf met pakhuizen op de Brouwersgracht, Prinseneiland, Entrepotdok en de Cruquiskade”, aldus Hendriks, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw de leiding van het bedrijf op zich nam.

Toen het beleid voor het centrum veranderde, bedrijfsactiviteiten er minder gewenst waren, en we meer ruimte nodig hadden, verhuisden wij in 1994 de stad uit naar de Gyroscoopweg vlak bij station Sloterdijk. Hier is nog steeds een aanzienlijk deel van onze loodsen gevestigd. De haven en de stad horen onlosmakelijk bij elkaar. Een succesvolle haven is goed voor de stad, maakt de stad completer en andersom.” Momenteel ziet Hendriks een gunstige infrastructuur en investeringsklimaat, en een toegankelijke overheid waardoor bedrijven als C.J. Hendriks zich goed kunnen ontwikkelen. “De verbinding met Rotterdam is goed(koop) en snel, waardoor zowel Rotterdam als (het achterland van) Amsterdam van elkaar kunnen profiteren. Ik ben positief gestemd over de haven”, besluit Hendriks.

Lees het complete artikel over 175 jaar jubileum voor C.J. Hendriks in de komende editie van Zeehavens Amsterdam. (Thema energie - verschijning 17 juni 2015 - www.zeehavens.nl)