Amsterdamse havenregio goed vertegenwoordigd op Intermodal São Paulo

08 april 2013

Foto 2 Intermodal

 

Intermodal in São Paulo is sinds jaar en dag de belangrijkste logistieke vakbeurs van Zuid-Amerika. En zoals we inmiddels weten liggen daar grote kansen voor de Nederlandse logistieke sector. Vandaar dat de Nederlandse zeehavens onder de vlag van Holland Ports van 2-4 april weer prominent aanwezig waren met een gezamenlijke stand in het Transamerica Expo Center. Namens de Amsterdamse havenregio waren naast Havenbedrijf Amsterdam NV en Amports de bedrijven Spliethoff, BigLift, Business Telecom Solutions (BTS), Forkliftcenter en SGS aanwezig.

 

Voorbereiding
Rederij Spliethoff neemt al jaren deel aan de beurs Intermodal. Met een delegatie van vijf medewerkers, waaronder de lokale agent, was Spliethoff sterk vertegenwoordigd. Dochtermaatschappij BigLift, gespecialiseerd in zwareladingtransporten, was met twee man van de partij.
Voor Spliethoff en BigLift is Intermodal een uitstekend ontmoetingsmoment dat minutieus wordt voorbereid. Deputy Director Hayo Jansen: “We proberen de tijd hier zo efficiënt mogelijk te benutten. We spreken zo’n vijftien verschillende relaties per dag gedurende de beurs. Iets dat je onder normale omstandigheden in São Paulo niet zal lukken. Iedereen is hier.”

Spliethoff gelooft in de lange termijn aanpak. “Vier jaar geleden kende ik nog niemand hier, nu zit de week vol met afspraken”, aldus Hayo Jansen. Spliethoff vaart regelmatig met zo’n drie schepen op de route Europa-Brazilië. Jansen: “Hoewel we als reder niet zoveel invloed hebben op waar de ladingeigenaar z’n lading wil afleveren, proberen we wel Amsterdam zoveel mogelijk als alternatieve bestemming te promoten naast Antwerpen en Rotterdam. Als Amsterdamse rederij hebben we daar een taak.”

 

Samen optrekken
Forkliftcenter nam voor het tweede jaar deel aan de Intermodal. Directeur Björn André de la Porte: "Het feit dat je een week lang samen optrekt met andere Nederlandse bedrijven is ontzettend belangrijk. Hier leg je contacten en ontstaan er ideeën die gek genoeg in Nederland in de drukte van alledag moeilijker van de grond komen.”

Voor Havenbedrijf Amsterdam NV is dat ook een belangrijke reden om deel te nemen. “Het samen optrekken in het buitenland is goed voor de onderlinge relatie en dus uiteindelijk voor de business.” aldus Michael van Toledo, clustermanager logistiek van Havenbedrijf Amsterdam NV.

Forkliftcenter opereert wereldwijd in de markt van gebruikte liftapparatuur. Brazilië met z’n vele – soms verouderde – havens is dan een interessante markt. “Vorig jaar waren we hier voor het eerst. Afgelopen jaar hebben we hier al apparatuur verkocht en ook deze week hebben we weer een aantal interessante gesprekken gehad. Nederlandse collega’s en hun Braziliaanse vertegenwoordigers die al wat verder zijn in deze markt, helpen je ook graag op weg”, aldus André de la Porte.


Brian van der Wiele van BTS heeft dezelfde ervaring. “Wij nemen nu voor de tweede keer deel. Het is dit jaar al gemakkelijker om het relatienetwerk verder uit te breiden en informatie over de markt te verzamelen als onderdeel van de Holland-delegatie.”

 

SGS komt al zeven jaar op Intermodal Brazil als deelnemer aan de stand. Albert Wesenhagen: “Ieder jaar levert deze beurs wel iets op. Onze klanten, zoals Cargill, staan hier ook. SGS opereert internationaal, dus ook voor de lokale Braziliaanse collega’s hebben we interessante contacten kunnen leggen.”

Ook dankzij de succesvolle Holland-borrel op de woensdagavond, waar ruim honderd gasten op af kwamen, kunnen alle partijen terugkijken op een geslaagde beursdeelname.