Bedrijventerrein De Grote Hout in Velsen-Noord feestelijk geopend

18 december 2013

Foto: Reinder Weidijk


“Een historisch moment”. Zo noemen alle betrokken partijen de aftrap van de renovatie van vierhonderd meter kadewand bij het bedrijventerrein De Grote Hout in Velsen-Noord.

NAM-kade -540-2Het miljoenenproject gaat nog in 2013 van start. Volgens planning moet de kade in 2015 klaar zijn voor de ontvangst van diepstekende schepen. Gedeputeerde Jan van Run van Noord-Holland gaf samen met wethouder Arjen Verkaik het officiële startschot op het terrein van overslagbedrijf MEO. Onder de aanwezigen bevonden zich verder vertegenwoordigers van de gemeenten Velsen en Beverwijk, de provincie Noord-Holland en het bedrijfsleven. 

Unieke locatie

De gemeente Velsen kocht tien jaar geleden het terrein van veertig hectare van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Aanvankelijk wilde de gemeente hier woningen bouwen met uitzicht op het Noordzeekanaal. De provincie Noord-Holland vond echter dat deze unieke locatie niet verloren mocht gaan voor havengebonden bedrijven.

In de voorbereiding naar verkoop/verhuur van de grond liet Velsen technische inspecties uitvoeren. Ingenieursbureau Royal Haskoning ontdekte destijds dat de kade aan het eind van haar technische en economische levensduur was.

De reparatie van de kade zou maar liefst 12 tot 18 miljoen euro kosten. Met de huuropbrengsten voor de tijdelijke stalling van offshore boorplatforms of supply-schepen voor de offshore betaalde de gemeente Velsen de rente. In 2009 besloot de gemeente speciale bolders te plaatsen om de kade in gebruik te houden. Omdat de bolders zo’n vijftien meter landinwaarts staan, kunnen afgemeerde schepen geen ‘horizontale kracht’ uitoefenen op de kadewand en de kade kapot trekken. 

Ook havenbedrijven

Het project kent diverse partners. Naast de gemeente Velsen en de provincie Noord-Holland zijn dat Zeehaven IJmuiden NV en Havenbedrijf Amsterdam NV. Beide havenbedrijven werken samen met Velsen op het gebied van acquisitie. Ook brengen de twee havenbedrijven hun kennis en expertise in op gebied van zeekades. Stuwadoorsbedrijf MEO huurt de grond van de gemeente Velsen. Het terrein staat overigens onder toezicht van de havendienst van Beverwijk. De havendiensten van Zeehaven IJmuiden NV en van de gemeente Beverwijk hebben in 2004 een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Arjen Verkaik, wethouder Economische Zaken van Velsen, zei in zijn toespraak dat bij de ontwikkeling van de haven de belangen van de bewoners van Velsen-Noord en -Zuid goed worden meegewogen met het oog op mogelijke (geluids) overlast. Eerder liet hij doorschermen dat diverse bedrijven geïnteresseerd zijn in een locatie aan het water. Met een nieuwe kade waar ook grotere zeeschepen kunnen afmeren, is de kans groter dat dergelijke ondernemingen toehappen. De kade zal in het bijzonder de havengebonden economie in de regio verder stimuleren, aldus de Noord-Hollandse gedeputeerde Jan van Run. De offshore, voor zowel windenergie als olie en gas, is een sector waar de komende jaren veel in wordt geïnvesteerd.

Contactgegevens
Gemeente Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden
branches: Authorities and institutions
fax:
tel: +31 255 567 200

meer informatie