Belangrijk jaar voor Crown Van Gelder

12 december 2017

 

Crown Van Gelder, het oudste industriële complex aan het Noordzeekanaal, staat voor een belangrijke verandering in zijn bestaan. De producent van speciale papiersoorten, sinds jaar en dag hét specialisme van het bedrijf, wil toe naar een flexibelere organisatie. Een definitief einde aan het hokjesdenken.

Crown Van GelderEen bedrijf waar je als werknemer gewoon de kamer van algemeen-directeur Miklas Dronkers in kunt lopen. “Omgekeerd is dat ook het geval”, lacht de Haarlemmer die 26 jaar geleden zijn carrière bij de onderneming in Velsen-Noord is begonnen als technoloog. Maar niet alleen intern moet het anders gaan lopen, ook naar de klant toe wil het bedrijf zich anders opstellen. ’’We willen de klanten als het ware beschouwen als een partner, niet in de eerste plaats als klant. Met die partij gaan we op zoek naar antwoorden op specifieke vragen van die partner. Zodoende krijg je het meest geschikte papier. Als bedrijf houdt dat in dat we niet de hoeveelheid papier als uitgangspunt nemen, maar de meerwaarde. En daarmee hoeveel we er per opdracht aan kunnen verdienen.” Ook op een andere manier wil het papierconcern dicht bij de klant staan. Zo is de commerciële afdeling uitgebreid met medewerkers die in Frankrijk, de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland rechtstreeks met afnemers contact hebben, in plaats van via tussenpersonen. ’’We kunnen dan direct onze kennis overdragen", stelt Dronkers vast. 

Andere koers
De koerswijziging vloeit voort uit de overname twee jaar geleden van Crown Van Gelder door investeringsmaatschappij Andlinger. Deze investeerder nam het bedrijf over nadat Crown Van Gelder te kennen had gegeven op zoek te gaan naar een strategische partner. Andlinger bekeek nauwkeurig de strategie voor de komende jaren en besloot uiteindelijk met een bod van 24 miljoen euro te komen. De directie, aandeelhouders en de Raad van Commissarissen gingen akkoord en uiteindelijk werd Crown Van Gelder van de beurs gehaald. Voor de rest veranderde er weinig: het hoofdkantoor bleef in Velsen-Noord en ook de strategie, arbeidsvoorwaarden en pensioenrechten werden gehandhaafd. “Eén keer per maand komen mijn collega's uit België naar Velsen-Noord om samen de strategie voor de komende tijd te bespreken. De contacten zijn prima", zegt Dronkers. Dat Andlinger het wel ziet zitten in Crown Van Gelder, blijkt uit het feit dat de investeerder in oktober bekendmaakte het komende half jaar maar liefst 20 miljoen euro uit te trekken voor investeringen in de fabrieken. Zoals voor de warmtekrachtinstallatie en voor papiermachine 1 die in de toekomst nog meer speciale papiersoorten kan maken. Crown Van Gelder beschikt over twee papiermachines die samen meer dan 275 papiersoorten vervaardigen. “Dat bedrag is meer dan we in twee jaar verdienen."

Speciaal papier
Dronkers wil daarmee zeggen dat hij opgelucht kan ademhalen. De onderneming hoeft geen rekening te houden met de regels van de beursnotering en er kan verder vooruit worden gekeken. Naar een verdere specialisatie in de productie van papiersoorten met een hoge toegevoegde waarde. Speciaal papier dus voor labels, verpakkingsspecialiteiten en het zogeheten high-speed inkjet printen. Inkjet printing wordt als druktechnologie inmiddels grootschalig toegepast voor mailings en ook uitgeverijen tonen sterke belangstelling voor het drukken van boeken met inkjettechnologie. Hierbij wordt inkt in miljoenen druppels op speciaal papier gesproeid. Dronkers: “Het grote voordeel is dat de drukker geen offsetplaten voor het drukproces hoeft te maken. Boeken kunnen als het ware per exemplaar worden gedrukt, vooral ideaal voor kleinere oplages.”

Feest
Om de nieuwe fase in te luiden, hield de onderneming in oktober een feestelijke bijeenkomst in één van de hallen, waar normaal gesproken rollen papier liggen. De loods was ingericht als een ontmoetingsruimte met een podium en een groot scherm waarop even later de ambities voor de komende jaren verschenen. Bijna alle personeelsleden van het bedrijf waren aanwezig. Dit was mogelijk door een 10-daagse stilstand van de fabriek voor regulier onderhoud en uitbreiding van de warmtekrachtcentrale. “Ik heb vanwege de ploegendiensten nooit zoveel medewerkers tegelijk bij elkaar gezien", aldus een tevreden Dronkers. Teams mochten aan de hand van een quiz laten zien hoeveel ze van het bedrijf en de papierproductie wisten. Daarna met zijn allen in een nieuw jasjes op de foto, en aan de saté en de non-alcoholische drank om het begin van de nieuwe koers te vieren.