Beverwijk blijft 'aardappel-hoofdstad' van de wereld

21 december 2012

 

Dit seizoen 80.000 tot 90.000 ton

Beverwijk is en blijft de grootste exporthaven voor pootaardappelen ter wereld, al zit Harlingen de zeehaven aan het Noordzeekanaal op de hielen. Dit seizoen zal MEO Stuwadoors 80.000 à 90.000 pootaardappelen vanuit ‘De Pijp’ verschepen naar vooral Cuba en landen aan de Middellandse Zee om daar uit te groeien tot volwassen exemplaren. Ook vanuit Velsen-Noord worden nog eens 35.000 tot 40.000 ton pootaardappelen vervoerd.

Willem Moojen
Als in de herfst de bladeren van de bomen vallen, dan begint de jaarlijkse verscheping van pootaardappelen vanuit De Pijp, de haven van Beverwijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden in de tussenliggende maanden loopt het seizoen in Beverwijk van eind september/oktober tot eind februari. Rijen dik staan dan de vrachtwagens met pootaardappelen te wachten op de Noorderkade om te worden gelost. Deze pootaardappelen zijn afkomstig uit onder andere de Noordoostpolder, Groningen, Friesland, de Wieringermeer en zelfs uit buitenlandse teeltgebieden.
Sinds jaar en dag verzorgt MEO Stuwadoors de verscheping vanuit Beverwijk naar Cuba en naar mediterrane landen als Marokko, Algerije, Libië, Egypte, Tunesië, Libanon, Griekenland en Turkije. Hier moeten de pootaardappelen uitgroeien tot volwassen exemplaren die vervolgens per schip weer terugkeren naar Europa. Soms gaan er op de heenreis wel dertig verschillende aardappelrassen tegelijk mee.

Ook Velsen-Noord
Havenmeester Bert Visser verwacht dat Beverwijk dit seizoen ruim 80.000 ton pootaardappelen zal verschepen, maar MEO Stuwadoors sluit niet uit dat dit kan oplopen tot 90.000 ton. Naast De Pijp zal MEO vanaf de Velserkade in Velsen-Noord en de Velsen Noord Terminal op bedrijventerrein Grote Hout, de voormalige NAM-kade, nog eens 35.000 tot 40.000 ton vervoeren.
Overigens zijn Beverwijk en Velsen-Noord niet de enige Nederlandse zeehavens die pootaardappelen verschepen naar warmere oorden. Harlingen vervoerde vorig seizoen zelfs 82.000 ton. Maar omdat in de Friese haven het seizoen doorloopt tot eind mei, blijft Beverwijk de grootste exporthaven ter wereld. Vlissingen verscheepte in 2011 zo’n 10.000 ton pootaardappelen.

Baltic Navigator de eerste
Het reefer schip Baltic Navigator was op maandag 22 oktober het eerste schip van het seizoen met vierduizend ton pootaardappelen aan boord, bestemd voor Havanna (Cuba). Het koelschip is 155 meter lang, 23 meter breed en heeft een capaciteit van 10.572 dwt. Scheepswerf Van der Giessen-De Noord in Krimpen aan den IJssel heeft de reefer in 1985 gebouwd. De Baltic Navigator, die 25 bemanningsleden heeft, is sinds juni 2007 eigendom van rederij Ost-West-Handel & Schifffahrt in Bremen, onderdeel van Baltic Reefers. Twee andere koelschepen van Baltic Reefers kwamen eind oktober en begin november een partij pootaardappelen laden in Beverwijk. Het ging hierbij om 8500 ton, eveneens bestemd voor Cuba.

Auteur: Willem Moojen

www.beverwijk.nl
www.meo.nl