'Bij Oranjewerf voelde ik me direct op mijn plaats'

21 december 2012


Tom Staudt, bankwerkersbaas

In Zeehavens Amsterdam werken ongeveer 55.000 mensen in uiteenlopende functies en beroepen. In de rubriek Havenberoepen komt steeds een van hen aan het woord. Deze keer: Tom Staudt (40), werkzaam bij scheepreparatiewerf Oranjewerf in Amsterdam-Noord.

“Mijn schoolperiode was niet zo succesvol, maar toen ik eenmaal op het kort middelbaar beroepsonderwijs de tweejarige opleiding metaal volgde, ging het beter. Na een minder geslaagde stageperiode bij een constructiebedrijf dat uitsluitend balkonhekken en winkeltrappen produceerde, kwam ik terecht bij de Oranjewerf. Deze werf is wat mij betreft het hart van de Amsterdamse haven. Een haven zonder scheepswerffaciliteiten is immers als een lasser zonder elektrode.”

Van stagiair tot bankwerkersbaas
“Bij de Oranjewerf voelde ik me direct op mijn plaats. Na mijn stage kreeg ik een vakantiebaan aangeboden, vervolgens heb ik hier een jaar via een uitzendbureau gewerkt en op mijn zeventiende kwam ik in vaste dienst.”
“Daar stond ik dan als snotneus tussen die grijze koppen. Maar het klikte. Zij leerden mij de praktijk en terwijl ik vroeger niets moest hebben van leren, pakte ik nu alle cursussen die mij werden aangeboden met beide handen aan. Van bedrijfshulpverlening tot veiligheid, arbo, milieu en motorentechniek, ik heb het allemaal mogen doen - en met succes. In de loop der jaren ben ik opgeklommen van stagiair tot bankwerkersbaas. Ik geef nu leiding aan mijn ploeg van acht vakmensen.”

Teamwerk
“Het werk bij de Oranjewerf is teamwerk. Er zijn natuurlijk aparte ploegen die een specialisatie hebben, zoals de dokdienst, de bankwerkers en de ijzerwerkers. Iedereen heeft zijn eigen taak. Maar als het erop aan komt, werk je allemaal samen. Een tijdje geleden was het even heel erg druk toen een offshore supplier, een duwbeunbak van Mijnster en een klein kottertje tegelijk gedokt moesten worden. Dan sta je daar met z’n allen op vrijdagmiddag. Normaal wordt er, als je overwerkt, eten gehaald en eten wij rustig in de kantine. Maar ga je dokken, dan ga je dokken. Dan leg je het werk niet even stil. Dus ging de bedrijfsleider dertig loempia’s halen. En jij staat dan met een ploeg kerels met in de ene hand je gereedschap en in je andere hand een loempia. Rond 20.30 uur was de klus geklaard en gingen wij naar huis. Zo’n ploeg is het. Zulke dingen vergeet je nooit meer.”

Doorwerken tijdens de storm
“Ik werkte hier nog maar een paar jaar toen Nederland in februari 1992 werd getroffen door een enorme storm. Er was nog geen weeralarm zoals tegenwoordig, maar via de radio werden mensen opgeroepen om binnen te blijven. Ik was hier met mijn collega Amat Kertopermono om een klus aan een kotter af te maken. Alles hier stond te klapperen en ik dacht echt dat het dak eraf zou waaien, terwijl Amat rustig doorging met zijn werk. Heel Nederland stond plat, maar wij waren hier. Niet omdat het moet maar omdat wij het willen!”

Auteur: Evert Bruinekool

www.oranjewerf.com

Contactgegevens
Damen Shiprepair Oranjewerf
Nieuwendammerdijk 542
1023 BX Amsterdam
branches: Ship repair, crane building and technical services, Offshore oil and gas services
fax:+31 20 634 75 33
tel: +31 20 634 75 11

meer informatie