Blikvanger in de Vissershaven

09 mei 2016

Tekst: Willem Moojen 

Een blikvanger van jewelste ligt in de IJmuidense Vissershaven. De Paragon C463 (jack-up) van Paragon Offshore was klaar met werkzaamheden op de Noordzee en werd met drie sleepboten naar de Vissershaven in IJmuiden gesleept. Het 6660 Gt metende boorplatform met een lengte van 55,40 meter en een breedte van 62 meter kan werken in een waterdiepte tot 75 meter.


Paragon -250De boordiepte bedraagt ruim 7,500 meter. De vier poten die het eiland kunnen heffen, zijn 105 meter lang. Het platform werd in 1982 gebouwd bij Constructions Navales et Industrieles de la Méditerrenée S.A. (CNIM) in Toulon als Neddrill 3 voor Neddrill 3 C.V., een dochteronderneming van het toenmalige grote Nederlandse Nedlloyd concern in Rotterdam.  

 

 

Tijdelijk opgelegd
Paragon Offshore (Nederland) B.V., gevestigd  in Beverwijk laat weten dat door de oliecrisis het boorplatform tijdelijk ligt opgelegd in IJmuiden, in afwachting van betere tijden. Door de oliecrisis liggen veel meer booreilanden en suppliers wereldwijd opgelegd door gebrek aan werk. Paragon heeft een grote vloot zelfheffende boorplatforms, waarvan er negen zijn ingezet op het Engelse en Nederlandse continentale plat, die boren naar olie, maar voornamelijk naar gas. Het Nederlandse deel van het continentale plat beslaat 60.000 vierkante kilometer.