Boegbeeld: Harm Winkeler

02 mei 2018

 

“IK BEWEEG ME NET ZO MAKKELIJK TUSSEN ALS BOVEN DE MENSEN” 

Even achteroverleunen en naar buiten kijken, is er voor Harm Winkeler in zijn functie als managing director OBA Bulk Terminal Amsterdam (OBA) niet bij. Dat treft, want dat zit ook niet in ‘m. “Ik heb altijd gewerkt met een product dat je hoort, ziet, voelt en ruikt.”

Keuze 1 Groot Gebruiken -IMG_0033_OBA Harm WinklerFamilieman?
“Een gezinsman. Familieman is te ruim. We hebben als gezin een hechte band. Dat komt omdat we vanwege mijn werk in het buitenland hebben gewoond. Eerst drie jaar in Hong Kong en daarna nog drie jaar in Atlanta.”

Op welke manier maakt het buitenlandavontuur uw gezin hechter?
“Omdat we samen veel hebben ondernomen en meegemaakt. Je hebt minder sociale verplichtingen - je ziet je familie en vrienden minder - en dus meer vrije tijd, die je dan met z’n vieren invult. We waren al hecht, maar zoiets maakt het hechter. We doen trouwens nog steeds graag dingen met z’n vieren.”

Zoals?
“Vakanties, gezellig voor de buis. Maar ook naar sportwedstrijden gaan. Sport is bij ons een belangrijk onderdeel. Voor mij om met deze drukke baan te blijven en mijn koppie te gebruiken. Mijn zoon tennist op nationaal niveau – enkele weken geleden deed hij mee aan het NK. Samen met mijn dochter ga ik de marathon van New York lopen. Zij met een T-shirt waarop staat ‘This is my first marathon’, en ik met ‘My last’. Ja, ik heb ‘m een keer eerder gelopen.”

Hardlopen is uw hobby?
“Nou, ik tennis liever en ben aangesloten bij de tennisclub van Baarn. Ik ben een viertje, dus dat is redelijk. Het zakt wel wat af richting een vijfje. Doordeweeks heb ik best een drukke baan en komt het tennissen niet altijd uit, dus ga ook wel in het weekend. Maar bij ons thuis moet je een goed excuus hebben, wil je zondagmiddag en -avond niet verschijnen. Dat is wel een soort heilige gezinstijd.”

Waarom is de zondag belangrijk?
“Niet uit een christelijke traditie ofzo, maar omdat het de momenten zijn waarop we met elkaar kunnen praten: wat heb je afgelopen week gedaan, wat zijn je plannen voor komende week? En dan gaan ook de mobieltjes en iPads uit, zeker aan tafel.”

Als uw kinderen wordt gevraagd hoe hun vader is, wat antwoorden ze dan?
“Dat ik streng en kritisch ben, maar ze altijd zal helpen en altijd klaar voor ze sta. Ik heb mijn dochter weleens horen zeggen dat ik het type vader ben dat haar elk uur van de dag, ook ’s nachts, zal ophalen mocht dat nodig zijn. Ik denk dat ze gelijk heeft.”

Bent u ook streng en kritisch op de werkvloer?
“Ik ben redelijk no-nonsens met een drive om dingen beter te doen. Maar wel met elkaar, met voldoende aandacht voor de medewerkers.”

Hoe ziet uw werkdag eruit?
“Ik ben iemand die vroeg opstaat en vroeg begint. Kwart over zeven, halfacht ben ik op de terminal. Ik tref dan wat voorbereidingen op de dag die komt, die veelal uit meetings bestaat. In een directeursfunctie komen alle disciplines en beslissingen samen, dus ik hoef me geen moment te vervelen. Lange, maar plezierige werkdagen.”

Wat is het interessantst aan uw functie?
“De afwisseling. Het begint met een gesprek met een leverancier of de OR, dan moet ik naar buiten omdat er een of ander technische probleem is, dan weer een gesprek met een klant of met het havenbedrijf. Dan een interview... De diversiteit aan onderwerpen is groot, waardoor geen dag hetzelfde is. Dat ervaar ik als prettig.”

Alle ballen in de lucht houden, ervaart u als prettig?
“In mijn positie staat de boog altijd gespannen. Ik heb te maken met aandeelhouders, klanten, afnemers, met de omgeving, het havenbedrijf... Er zijn veel beïnvloedingsfactoren. Even achterover leunen en naar buiten kijken, is er niet bij. Ja, daar kan ik wel tegen. Aan de andere kant: ik moet ook weleens ‘stilstaan’, afvragen waar we zijn en waar we naartoe gaan. Dat kan als ik onderweg ben – ik reis regelmatig – of soms tijdens het weekend. Nee, geen rustmomentje, dat zit ook niet echt in me. Ik kan wel een avondje voor de tv zitten, maar meestal ben ik met iets bezig.”

Uit welk hout moet je gesneden zijn om bij OBA te werken?
“OBA kent een traditionele cultuur. Dat zie je terug aan de manier van werken, aan de omgang met elkaar en aan het werk zelf. OBA is een afspiegeling van de maatschappij: hier zit van alles. Het is geen kantoor-, maar een grote operationele 24/7-omgeving. Ik beweeg me makkelijk tussen al die mensen die hier rondlopen, maar kan me er ook bóven bewegen. Je moet je hier geen rol aanmeten. Ik moet een stevige baas zijn, maar benaderbaar. Daarin ben ik heel natuurlijk, ik speel geen rol.”

U trad drie jaar geleden aan zonder havenachtergrond. Was het lastig de harten te winnen van het personeel?
“Ik ken niet iedereen even goed, maar de meesten – hier loopt 120 man personeel rond – ken ik wel bij naam of van gezicht. Ik loop hier weleens buiten en dan maak ik graag een praatje omdat ik de mensen met wie ik werk mee wil ne- men in wat ik doe. Goed geïnformeerd is goed gemotiveerd. Nee, ik heb geen dertig jaar havenervaring, maar heb door mijn tijd bij Martinair Cargo en NS Cargo altijd gewerkt met een product dat je hoort, ziet, voelt en ruikt. Verder heb ik een managementteam, met daarin collega’s die samen zeventig jaar ervaring in de Amsterdamse haven hebben. Ik weet waar ik het over heb en hoef ook niet alles tot in detail te weten.”

Uw grootste uitdaging is de energietransitie, waarin de haven zich bevindt.
“Ook OBA is in transitie. Voordat ik hier kwam, maakte OBA vanaf de eeuwwisseling een geweldige groei in de aanvoer van kolen mee. Alles was terecht gefaciliteerd op die volumes. Met de aandacht op groei, was er minder aandacht voor de processen, it en de organisatie. Nu moet OBA van de twintigste- naar de eenentwintigste eeuw. Dat betekent verandering. Veranderen is geen doel op zich, maar op dit moment wel heel belangrijk. De buitenwereld verandert en over de overslag van kolen is discussie. We bereiden ons voor op een toekomst met minder kolen – ik zeg niet zónder kolen – en dat betekent verandering. Bijvoorbeeld, 20 procent van ons terrein maken we vrij voor het verder diversifiëren in andere droge bulkstoffen. Ik verbaas me trouwens hoe makkelijk mensen iets roepen over stoppen met kolenoverslag. Als overslagbedrijf bewegen we mee met onze klanten, die zowel in Nederland als Duitsland zijn gevestigd. Het is bovendien belangrijk een onderscheid te maken tussen kolen voor energieopwekking en andere toepassingen, zoals producten vanuit de staalindustrie. Er is überhaupt geen volwaardig technisch alternatief in de staalindustrie. Dezelfde staalindustrie die bladen voor windmolens en onze elektrische auto’s produceert. Daarnaast is de verwachting dat kolen in met name Duitsland een belangrijke rol als back-up in de energievoorziening moeten blijven spelen. Ze willen eerst kernenergie en bruinkolen uitfaseren.”

Hoe vertelt u het verhaal van veranderen binnen de muren van OBA?
“Als je wilt veranderen, dan moet je dat onderbouwen. Dat is mijn plicht. Of ik dat op een heldere manier kan? Ik ben geen Obama, maar kan een verhaal wel in begrijpelijke bewoordingen, in de taal van onze mensen, overbrengen. Veranderingen kunnen weerstand oproepen, maar zijn soms nodig. Ik ben geen ‘polderaar’, sluit geen compromissen, maar neem beslissingen. Je moet daarbij weten wat er speelt, welke sentimenten hier leven. Daarover kan ik zeggen dat ik er trots op ben dat dat inzicht er hier bij OBA wel is.”

WWW.OBA-BULK.NL

“OBA bereidt zich voor op ’n toekomst met minder kolen”