Breman Machinery slaat vleugels uit in IJmuiden

28 maart 2013

Breman 

IJmuiden heeft Breman Machinery verwelkomd. Het bedrijf, gespecialiseerd in grote componenten voor de offshore, baggersector, bulk- en procesindustrie, zocht een toegankelijke locatie aan het water om zijn dienstverlening te verbeteren. 

Breman Machinery bouwt doorgaans grote componenten voor de offshore, de baggersector en de bulk- en procesindustrie. Maar ook een sector als de ruimtevaart kan bij het bedrijf met hoofdkantoor in Genemuiden terecht.

Breman is gespecialiseerd in onderdelen voor machine- en apparatenbouwers, engineeringsbureaus en industriële bedrijven. De producten variëren van eenvoudige constructies tot complexe werktuigen. Deze hebben vaak hoge toleranties en forse afmetingen. Het machinepark van Breman omvat daarom onder andere grote verspaningsmachines en walsen.

Groter en groter

Directeur Henk Breman ziet een duidelijke trend naar steeds grotere componenten. “We zijn in onze fabriek in Genemuiden bezig met de bouw van een onderdeel voor een grote kraan. De diameter van deze installatie bedraagt vijftien meter, de hoogte tien meter. Zo’n onderdeel kunnen we alleen op zijn kant vervoeren, anders past het niet door de sluizen en bruggen. Een andere opdracht is een dertig meter lange installatie die we verticaal moeten vervoeren.”

Geen ideale situatie, meent de directeur. “Door het werkstuk te kantelen, ontstaan belastingen die we het liefst willen vermijden.” Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, ging de machinebouwer op zoek naar een locatie om grotere componenten via het water af te voeren.

Haringhaven ideaal

Het bedrijf vond uiteindelijk een locatie aan de Haringhaven in IJmuiden. Breman is enthousiast. “Deze haven ligt aan zee en je hoeft niet door de sluizen. Bovendien was er een nieuwe kade beschikbaar. Ik vind het ook prettig dat we de grond konden kopen. Dat biedt op de langere termijn meer zekerheid dan pachten, zoals in andere havens soms moet. Bijkomend voordeel is dat we dicht bij de haven van Amsterdam en bij Schiphol zitten. Al met al is IJmuiden strategisch een goede plek.”

Het bedrijf zal de nieuwe vestiging aan de Haringhaven vooral gaan gebruiken voor assemblage, legt Henk Breman uit. “We zullen in onze fabrieken in Genemuiden en Purmerend onderdelen blijven maken. In IJmuiden kunnen we deze samenvoegen tot grotere eenheden die we vervolgens per schip kunnen vervoeren.” Ook is het voor Breman gemakkelijk om aan de Haringhaven installaties direct op een schip te monteren.

Bestemming Noordzee

De zee is een belangrijke bestemming voor Breman Machinery , aangezien het bedrijf ongeveer de helft van zijn omzet behaalt in de offshore. In deze sector bestaat een duidelijke vraag naar grotere componenten. Het is immers goedkoper om te bouwen in een fabriek aan de wal dan op open zee. Hoe minder er daar gemonteerd hoeft te worden, des te kleiner zijn de risico’s terwijl de kosten omlaag gaan.

Deze factoren wegen ruim op tegen de hogere prijs en complexiteit van het transport van grote componenten. Dat de offshore een groeisector is, maakt de uitbreiding in IJmuiden nog meer een noodzaak.