Cacaomissie

04 maart 2015

 

Van 9 tot en met 11 februari jl. vond een door Amports organiseerde handelsmissie naar Ivoorkust plaats, met als doel het versterken van de relatie met de Ivoriaanse haven- en cacaosector. Een van de deelnemers was Anthony van der Hoest, clustermanager logistiek Havenbedrijf. 

 

Wat was voor Havenbedrijf de voornaamste insteek voor deelname aan de missie?
“Cacao is ontzettend belangrijk voor de haven van Amsterdam. Grote spelers in de cacao-industrie, zoals CWT Commodities, Katoen Natie, Vollers Holland, Steinweg Handelsveem, Cargill, Ter Haak Group, Forkliftcenter en TMA Group, hebben allen een vestiging in Amsterdam en namen deel aan de missie. Ik was mee als vertegenwoordiger van Havenbedrijf Amsterdam. Genoemde bedrijven zijn mijn klanten.” 

Hoe was het voor jou persoonlijk om aanwezig te zijn?
“Leerzaam. Voor mij was het vooral belangrijk om de sector beter te leren kennen, maar ook de deelnemende bedrijven. Je moet weten dat ik sinds zeven maanden in deze functie ben.” 

Hoe heb je de sector leren kennen?
“Ivoorkust is één van de grootste cacaoproducenten ter wereld. Met het bezoek aan dit land stonden we aan het begin van de keten van de cacao-industrie. Zo waren we in San Pedro, een kleine, maar tegelijk grootste exporthaven van cacao. Verder zijn we met Cargill op pad geweest naar een cacaoplantage. Leuk en leerzaam.” 

Mission accomplished?
“Zonder meer. Ook omdat het was geweldig georganiseerd was. Het is natuurlijk werk, maar ik hoorde een van de deelnemers zeggen dat hij lang niet meer zo gelachen heeft. Zoiets mag ook wel een keer gezegd worden.”