Column Frans Baud, ‘De realist stelt de zeilen bij’

06 augustus 2015

Bron: Zeehavens Amsterdam

In de regio gonst het al maanden van grote en kleine plannen om feestelijk aan te haken bij SAIL 2015. Een geweldig maritiem evenement waar een recordaantal van ’s werelds grootste zeilschepen, de prachtige tall ships uit alle windrichtingen, centraal staan. Het is bijna zover, eerst de PreSail en daarna de negende editie van een mooie traditie met wereldwijde bekendheid.

Wanneer er gefeest wordt, wordt er ook altijd heel veel werk achter de schermen verzet. Daar zijn we hier goed in. De enorme drukte in de havens langs het Noordzeekanaal, op het kanaal zelf en op het IJ, betekent bijvoorbeeld alle hens aan dek voor de ondersteunende en faciliterende organisaties, zoals de havendiensten en het loodswezen.

Dit nautische event heeft een nostalgisch tintje, doet denken aan de gouden eeuw. De omvang ervan vraagt echter om een slimme aanpak en de modernste hulpmiddelen. Die hebben we hier. En we weten ze te gebruiken. Even heel nuchter: een sail is een zeil. Door de zeilen te hijsen, kun je je horizon verbreden. De Amerikaanse schrijver William Arthur Ward heeft eens gezegd: ‘De pessimist klaagt over de wind, de optimist verwacht dat die draait, en de realist stelt de zeilen bij’. Dat bijstellen van zeilen gebeurt om het beloofde land te bereiken, is gericht op de toekomst. Dit kenmerkt in een notendop het karakter van de ondernemende metropoolregio.

De ondernemers hier zijn er hartstikke goed in om optimaal gebruik te maken van hoe de wind waait in letterlijke en figuurlijke betekenis. Zij spannen zich bijvoorbeeld in voor on-en offshore-windmolenparken. Zij realiseren zich maar al te goed de beperkingen aan fossiele brandstoffen en zijn constant bezig om alternatieve energie beschikbaar te maken. En daar zijn ze sterk in. Dromen en ideeën worden omgezet in innovatieve oplossingen. De hands-on-aanpak ervan is realistisch en op de toekomst gericht.