CVV IJmuiden breidt tendervloot uit

08 november 2013

Bron: Zeehavens Amsterdam  

DSC_0044

Tekst: Willem Moojen

De Coöperatieve Vereniging van Vletterlieden (CVV) in IJmuiden breidt haar vloot uit met de Wavecat Express. Deze geavanceerde tender heeft de afgelopen maanden proefvaarten gemaakt in het havengebied van IJmuiden en op de Noordzee. 

De Coöperatieve Vereniging van Vletterlieden (CVV) in IJmuiden, die op 30 november 1945 werd opgericht, assisteert sinds jaar en dag bij het los- en vastmaken van schepen in de havens van IJmuiden, Velsen-Noord en Beverwijk, het sluizencompex, Tata Steel en het Noordzeekanaal tot Zijkanaal F. Naast rijdend materieel beschikt CVV ook over vier robuuste motorboten: de Boatman 1, 3, 4 en 5.

Wavecat Express
De nieuwste aanwinst is de catamaran Wavecat Express die CVV eerder dit jaar heeft aangekocht in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Mark Emmelot, de nieuwe voorzitter van CVV IJmuiden, is deze tender nog geen jaar oud en heeft hij maar een beperkt aantal zeemijlen afgelegd. De IJmuidense vletterlieden konden de tender, genaamd Westwave Dawn, direct overnemen van de Ierse eigenaar die geen emplooi kon vinden voor deze catamaran.

De Westwave Dawn is veertien meter lang, 5,10 meter breed en heeft een diepgang van 1,52 meter, waardoor de tender bijzonder wendbaar is. De twee dieselmotoren van elk 456 kW zorgen voor een snelheid van 27 knopen. Naast de bemanning is er plaats voor tien personen aan boord. De tender heeft de modernste navigatieapparatuur en reddingsmiddelen.

Twee andere vaartuigen
Naast de Wavecat Express heeft CVV nog twee tenders. Het eerste vaartuig is de 12,60 meter lange en 4,60 meter brede Tender Express. Het schip werd gebouwd in 1990 bij scheepswerf Engelaer Shipyard in Beneden-Leeuwen (Gelderland). De twee dieselmotoren van 650 pk zorgen voor een snelheid van twintig knopen. De Victory, (12,70 meter lang, 4,70 meter breed en een diepgang van één meter) heeft een dieselmotor van 566 kW, goed voor twintig knopen.

Tenderservice naar offshore windparken
Sinds enkele jaren heeft CVV IJmuiden haar werkterrein verbreed met een 24-uurs tenderservice. De IJmuidense vletterlieden zetten crewtenders in voor het vervoeren van onderdelen, proviand en post naar zeeschepen op de ankerplaats. Deze plek ligt zo’n tien zeemijl (18,5 kilometer) uit de kust van IJmuiden. Schepen liggen hier voor anker te wachten op een vrijkomende ligplaats in de haven of op nadere orders. De tenders nemen vaak bemanningsleden mee en surveyors die oliemonsters nemen op de schepen.

Naast deze service biedt CVV ook ondersteunende diensten aan op de offshore-windparken op de Noordzee. De tenders vervoeren onderhoudspersoneel en technici die reparatie en- onderhoudswerkzaamheden verrichten aan de turbines.

Stand-by
Volgens Emmelot vervoeren de vletterlieden momenteel het onderhoudspersoneel van fabrikant Vestas Wind Systems in IJmuiden naar de twee offshore windmolenparken (Prinses Amalia Windpark in blok Q7 en OWEZ in Q8) voor de Nederlandse kust. De tenders blijven stand-by zolang de werkzaamheden duren.

Volgens de CVV-voorzitter zijn de crewtenders in principe op de hele Noord- en Waddenzee inzetbaar. De crewtenders varen altijd met twee bemanningsleden, waarvan er een in het bezit moet zijn van de kapiteinspapieren beperkt vaargebied tot honderd zeemijl uit de kust.

 

 

Contactgegevens
CVV - Coöperatieve Ver. van Vletterlieden
Zuidersluis 5
1975 AK IJmuiden
branches: Port, shipping and cargo services
fax:+31 255 537 737
tel: +31 255 521 796

meer informatie