CWT-Sitos bouwt nieuwe loods

06 april 2017

Tekst: Bart Stam

Op de laatste vrije kavels van zijn bedrijfsterrein heeft CWT-Sitos de afgelopen maanden een nieuwe opslagloods gebouwd voor de opslag van koffie. Zonnepanelen en LED-verlichting maken deze loods duurzaam.

“We zijn al sinds 2012 bezig met de bouwvergunning voor deze nieuwe loods,” zegt Dick de Bruin, directeur en mede-eigenaar van CWT-Sitos (onderdeel van CWT Europe BV) aan de Accraweg in Westpoort. “Maar we konden lange tijd niet beginnen met de bouw omdat er geen duidelijkheid was over de erfpacht van het terrein. De grond was destijds nog eigendom van logistiek centrum Westpoint.”

Nadat CWT-Sitos in 2015 dit terrein wel in bezit had gekregen, duurde het nog geruime tijd voordat het veembedrijf over alle benodigde vergunningen beschikte voor de bouw. De Bruin: “Dat kwam vooral doordat wij een kap wilden zetten aan deze loods. Deze kap verbindt de nieuwe loods deels met onze bestaande bouw.”

Niet alleen cacao
CWT-Sitos is in 2002, destijds nog onder de naam Sitos, gestart als toonaangevend veembedrijf voor de op- en overslag en de gehele logistieke dienstverlening van zogeheten soft commodities. Voor zo’n zeventig procent gaat het hierbij om cacaobonen en halffabricaten, zoals cacaomassa, maar ook om koffie, noten, soja en zonnebloempitten. Aan de Accraweg heeft CWT-Sitos nu zeventien loodsen met een gezamenlijke oppervlakte van 120.000 m2, daar komt nu 4600 m2 bij. De nieuwe ‘koffieloods’ staat nabij het terrein van buurman Starbucks.

Snelle bouwtijd
“Vlak voor de kerstdagen van 2016 konden wij eindelijk beginnen met de bouw,” vertelt De Bruin. “Halverwege maart was de loods al bedrijfsklaar. Dat de bouw en de inrichting zo snel zijn gegaan, heeft mede te maken met de gunstige weersomstandigheden. Op 6 maart heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ons de gebruiksvergunning gegeven. Nu ook de verlichting en de branddectiesystemen klaar zijn, kunnen we vanaf medio maart de eerste ladingen koffie opslaan.”

CTW-250-2De nieuwe loods bestaat uit twee compartimenten van elk 2300 m2. Ze hebben een speciale brandmuur die voorkomt dat bij een brand het vuur en de hitte overslaan naar de aangrenzende ruimte. Beide compartimenten hebben nog een overkapping van 1200 m2 om altijd droog te kunnen werken. Dit geldt ook voor de opslag van apparatuur.

 

Duurzame loods
“We willen met deze nieuwe loods zo duurzaam en milieuvriendelijk werken,” merkt De Bruin op. “Vandaar dat we hebben gekozen voor energiezuinige LED-verlichting in de loods. De voeding komt van zonnepanelen op het dak.”