De Magie van het IJ

09 mei 2016

Tekst: Bart Stam

Aafke Steenhuis is journalist, schrijver en schilder/tekenaar. Sinds 1985 wonen zij en haar man aan het IJ in Amsterdam-Noord. Om precies te zijn in een huis in Zaanse stijl aan de Nieuwendammerdijk met een fraaie groene, houten klokgevel. Dit was ooit het gemeentehuis van Nieuwendam, totdat ‘grote broer’ Amsterdam het dorp in 1921 inlijfde.

Als eerbetoon aan haar huidige woonplaats heeft zij De Magie van het IJ geschreven en geïllustreerd. In 45 hoofdstukken beschrijft zij de geschiedenis van Nieuwendam, Amsterdam-Noord, het omliggende Waterland en het IJ. Inclusief portretten van buurtbewoners, zoals haar voormalige buurman Siem Noom (1905-1994). Hij maakte de watersnoodramp van 1916 nog mee.

Omdat Steenhuis ook schildert, staan er veel aquarellen en oliekrijt/olieverf in het boek. Mooie illustraties van bewoners, huizen en straten, polders, planten en dieren en schepen. Want Steenhuis heeft altijd een grote fascinatie gehad voor de maritieme wereld.

In De Magie van het IJ besteedt zij dan ook uitvoerig aandacht aan de scheepwerven in Nieuwendam en Durgerdam, waaronder het huidige Oranjewerf, maar ook Damen Shiprepair Amsterdam en haar illustere voorgangers ADM, NDM en NDSM. Natuurlijk is er een apart hoofdstuk over de aanleg van het Noordhollands Kanaal en het Noordzeekanaal in de negentiende eeuw. Aan het slot komt Eduard de Visser (Havenbedrijf Amsterdam) aan het woord over het belang van duurzame energie, schone scheepsbrandstoffen en nieuwe, innovatieve bedrijven in de Amsterdamse haven.

De Magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord
Tekst en illustraties: Aafke Steenhuis
Omvang: 126 pagina’s ( 22,5 x 29,5 cm), full-colour
Prijs: € 25,= (€ 29,95 na 1 maart)
Uitgever: Philip Elchers, Groningen
ISBN: 978 90 5048 167 0