Feestelijk opening 360-Control, Tug & Offshore Simulator Training

05 juni 2014

  

Afgelopen dinsdag werd aan de Monnickendamkade in IJmuiden het nieuwe moderne sleepboot- en offshor- simulator centrum van 360-Control geopend.

360-controlOnder belangstelling van zo’n  honderd genodigden verrichtte de burgemeester van Velsen, Franc Weerwind, de openingsceremonie waarbij twee ASD sleepboten al spuitend en met luid getoeter een symbolisch rondje van 360 graden draaiden.
 

Menthe de Jong, general manager van 360-Control liet weten: “De 360° simulator is één van de meest geavanceerde en realistische sleepbootsimulatoren ter wereld. Wij zijn dan ook erg trots dat we dit centrum op deze wijze kunnen presenteren.” 360-Control – een joint-venture van Iskes Towage & Salvage en Damen Shipyards – heeft de eerste (internationale) trainingen succesvol uitgevoerd en kijkt nu uit naar een verdere uitbreiding van de faciliteiten.

Full mission simulatoren
De nieuwe trainingsfaciliteit is zeer comfortabel, beschikt over twee VSTEP NAUTIS Tug en Offshore simulatoren en biedt bovendien de mogelijkheid om aanvullend aan boord van een sleepboot te trainen. 360-Control is gespecialiseerd in Azimuthing Stern Drive (ASD) en Azimuthing Tractor Drive (ATD) sleepboottrainingen en assessments. De trainingsprogramma’s zijn opgesteld door een zeer ervaren team en zijn gericht op het realistisch en efficiënt trainen van zeevarenden.  

Menthe de Jong: “De simulatorbrug is uitgerust met identieke sleepbootconsole en navigatieapparatuur zoals te vinden op de sleepboten van het type Damen 2810 en 3212, met waarheidsgetrouwe dynamische eigenschappen. De tweede simulator is weliswaar kleiner maar kan gebruikt worden voor dezelfde trainingsscenario’s. Daarnaast kunnen de simulatoren gekoppeld worden, waardoor ook scenario’s met meerdere sleepboten realistisch getraind kunnen worden.”

Hoogwaardig trainingscentrum
Met de opening van dit hoogwaardige trainingscentrum kan de opleidingstijd voor ASD en ATD sleepbootkapiteins aanzienlijk teruggebracht worden. Door de beschikbare trainingsfaciliteiten is het nu tevens mogelijk om het gebruik van de simulator te combineren met een training aan boord van een echte sleepboot van Iskes, type Damen 2810. 

Het trainingscentrum heeft de afgelopen maanden de eerste (internationale) trainingen succesvol afgerond en gaat met het oog op de toekomst verdere ontwikkelingen doorvoeren op het gebied van trainingen en assessments. Mocht het centrum naar verwachting gaan draaien, dan overwegen beide partners meer simulatoren neer te zetten. Schetsen voor een tweede 360° full mission brugsimulator, waarbij gedacht wordt aan een multifunctionele flexibele brugopstelling, zijn inmiddels gemaakt. Met de komst van die simulator zullen er meer sleepvaart- en offshore scheepsmodellen geïmplementeerd worden en zullen er trainingen ontwikkeld worden voor bijvoorbeeld bemanningsleden van offshoreschepen én kapiteins van fast crew supply catamarans die onderhoudspersoneel naar offshore windparken moeten brengen.