Gedijen in getijden

02 april 2015

 

Elf toonaangevende bedrijven in de offshore-industrie presenteerden vorige maand het BlueTec Texel Tidal Platform, een drijvende turbine (voor de kust) voor het opwekken van getijdenenergie. De bouw nam bijna twee maanden in beslag en vond plaats bij Niron Staal Amsterdam.

Het is de eerste keer dat een dergelijke installatie wordt aangewend voor de productie van getijdenstroom en de levering van deze energie aan het Nederlandse elektriciteitsnet.


Bluetec

“Groot voordeel van dit drijvende platform is dat de bouw, het vervoer, de installatie en het onderhoud eenvoudiger, sneller en dus ook goedkoper is dan vele andere vormen van energieopwekking”, stelt Allard van Hoeken, hoofd Nieuwe Energie van Bluewater. “Soms is innovatief werken een kwestie van eenvoudig denken. En dat is wat wij hier hebben gedaan”.

Het platform wordt 9 april in Den Helder officieel gedoopt en direct daarna voor de kust van Texel geïnstalleerd. Eenmaal in bedrijf zal het stroom leveren aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Contactgegevens
Niron Staal
T.t. Vasumweg 125
1033 SG Amsterdam
branches: Ship repair, crane building and technical services, Offshore oil and gas services, Industrie and trade in the port area
fax:+31 (0)20 6313 221
tel: +31 (0)20 6333 031

meer informatie