Geslaagde première van Hiswa te Water

19 oktober 2012“Welkom thuis Hiswa!” Burgemeester Eberhard van der Laan is blij dat de Hiswa te Water na zeventien jaar weer terug is in Amsterdam. “Dit is een hele belangrijke stap voor de stad, in het bijzonder voor Amsterdam Noord. Dit is een plek met een maritieme geschiedenis en nu ook met een maritieme toekomst. Amsterdam-Noord krijgt karakter door de komst van Hiswa.”


De Hiswa te Water begon op dinsdag 4 september met veel zon, circa 25 graden en een windje waardoor zeilers en surfers hun kunsten konden tonen op het water naast de marina. “Een mooiere start konden we ons niet wensen,” reageert beursorganisator Farouk Nefzi.

Het mooie weer, de centrale locatie van Amsterdam en de promotiecampagnes van de beursorganisatie en de gemeente Amsterdam resulteerden in een aanzienlijke stijging van het bezoekersaantal. Waar vorig jaar iets meer dan 19.000 mensen naar IJmuiden kwamen, trok het evenement dit jaar in Amsterdam bijna 26.000 bezoekers.

Eerste fase afgerond
Luit Ezinga, voorzitter van Hiswa Vereniging, stelt dat de Hiswa te Water een voorproefje is geweest van wat er nog gaat komen. “Amsterdam Marina, de thuishaven van de Hiswa te Water, is net voor het evenement gereed gekomen. Daarmee is de eerste fase van onze plannen afgerond. Nu gaan wij door met de bouw van ons hoofdkantoor. Waar Amsterdam Marina de thuishaven is van de Hiswa te Water, is het voormalige NDSM-terrein vanaf september 2013 de thuishaven van Hiswa Vereniging. Maar ook daarmee stopt de ontwikkeling van het voormalige scheepvaarthoofdkwartier niet. In 2014 bouwen ondernemers verder aan de voltooiing van het nieuwe nautische kwartier.”

Nieuwe arbeidsplaatsen
Burgemeester Eberhard van der Laan ziet deze ontwikkelingen met enthousiasme tegemoet. “Op dit terrein was de NDSM ooit de grootste scheepswerf ter wereld. Vijfduizend mensen, vooral Amsterdammers, werkten in de scheepsbouw. Met de teloorgang van de werf gingen al die arbeidsplaatsen verloren. De afgelopen jaren is een aantal toonaangevende mediabedrijven, waaronder IDTV, MTV en VNU, naar Amsterdam-Noord gekomen waardoor er weer bedrijvigheid ontstond. Met de komst van Hiswa Vereniging en de ontwikkeling van het nieuwe nautische kwartier komt ook de maritieme sector terug. En komen nieuwe arbeidsplaatsen naar deze historische grond.”

De eerste maritieme medewerkers zijn inmiddels aan de slag gegaan bij Amsterdam Marina. “Het was werken tegen de deadline,” vertelt havenexploitant Fred Redeker. “Het weekend voor de Hiswa is de stroom aangelegd en Wifi gereed gekomen.”’

Goede samenwerking
Een jachthaven en een druk bezocht watersportevenement aan de rand van een druk beroepsvaarwater is niet de meest logische locatie. “Dat kan ook alleen dankzij de goede samenwerking tussen Haven Amsterdam, Hiswa Vereniging en onze havenmeesters,” stelt Redeker. “Zij zorgen samen dat alle vaarverkeer veilig verloopt. Want veiligheid staat natuurlijk voorop voor alle gebruikers van dit vaarwater.”

www.hiswa.nl

Auteur: Evert Bruinekool