Geslaagde Cacaoborrel in teken van innovatie en duurzaamheid

30 oktober 2013

Cacoborrel 24-10 LR


Ongeveer zeventig vertegenwoordigers uit de Amsterdamse cacaosector waren donderdag 24 oktober aanwezig op de jaarlijkse Cacaoborrel, georganiseerd door Amports. Plaats van handeling was Loods Aegir aan de Nieuwe Hemweg (Mercuriushaven). Deze loods doet momenteel dienst als decor voor filmproducties, maar is de afgelopen 32 jaar gebruikt door H.D. Cotterell voor cacao-opslag.

 

Nieuwe cacaofabriek

In zijn welkomstwoord memoreerde Amports-voorzitter Frans Baud dat de Amsterdamse havenregio nog altijd de grootste cacaohaven ter wereld is, ondanks de toenemende concurrentie uit Antwerpen. Dit mede dankzij de toonaangevende bedrijven in Westpoort en de Zaanstreek. Bovendien opent Crown of Holland op 14 november een nieuwe cacaofabriek van 10.000 ton in Middenmeer (Noord-Holland). De aanvoer van de cacaobonen gaat via de Amsterdamse haven.

 

Railshuttle naar Berlijn

Volgens Baud, die in het verleden zelf in de cacaosector heeft gewerkt, is de Amsterdamse havenregio zeer actief om via innovaties en duurzame logistieke concepten zijn marktaandeel te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Als voorbeeld noemde hij het recente initiatief van Cargill, Katoen Natie en Ter Haak om frequent een rail shuttle met cacaobonen te laten rijden tussen de USA Terminal en een cacaofabriek van Cargill in Berlijn. Tot dusver gingen deze cacaobonen vanuit Ivoorkust per zeeschip naar Hamburg, waarna vrachtwagens zorgden voor het natransport. Volgens de Amports-voorzitter is de rail shuttle een knap staaltje partnership waarmee Amsterdam zijn positie als grootste cacaohaven ter wereld verder versterkt.

 

Zuurstofarme loodsen

Een tweede voorbeeld van innovatie en gedurfd ondernemerschap zijn volgens Baud de twee opslagloodsen voor cacaobonen van Cargill en DSV Solutions op het Atlaspark in Westpoort. Misschien niet zo bekend maar een heuse wereldprimeur dankzij het zuurstofarme klimaat. Hierdoor kunnen de cacaobonen niet langer ontbranden. Ook hiermee onderscheidt de Amsterdamse havenregio zich als een duurzame, innovatieve haven die zijn blik heeft gericht op de toekomst

Dat de bijeenkomst in de smaak viel bleek wel uit het feit dat veel gasten pas huiswaarts keerden, toen buiten de duisternis al lang was ingetreden. De bijzondere verlichting in de loods en de catering van Van Laar zullen ongetwijfeld daartoe hebben bijgedragen.

(Foto’s: Van Laar Catering en Bart Stam, Amports)