Groen licht voor verzelfstandiging Haven Amsterdam

14 februari 2013Gemeentelijk havenbedrijf van Amsterdam wordt eind maart definitief verzelfstandigd. 


Dit heeft het gemeentebestuur van Amsterdam gisteren besloten, nadat een burgerinitiatief tegen de verzelfstandiging van het havenbedrijf niet voldoende handtekeningen wist te verzamelen om een referendum af te dwingen over het onderwerp.

Initieel waren daarvoor bijna 7.000 handtekeningen nodig om het proces van een referendum in gang te zetten, maar het burgerinitiatief van de Amsterdammer Luc Sala had eind januari, het eerste ijkpunt, slechts zo’n 850 handtekeningen verzameld. 

‘Ik heb het initiatief toen ook maar ingetrokken’, zegt een teleurgestelde Sala. Hij wijt het lage resultaat geheel aan de SP, een tegenstander van de verzelfstandiging in de Amsterdamse gemeenteraad. ‘Ze hadden 3.000 handtekeningen toegezegd en van alles beloofd, maar uiteindelijk is daar niets van terecht gekomen. Mijn fout is dat ik ze te veel vertrouwd hebt en het initiatief uit handen heb laten vallen. Dat had ik nooit moeten doen. Het is nu over. Heel jammer.’ 

De Amsterdamse gemeenteraad besloot eind november het havenbedrijf te verzelfstandigen. Dat besluit werd opgeschort tot de uitkomst van een burgerinitiatief duidelijk werd om een referendum te organiseren over de verzelfstandiging. Daarvoor moesten uiteindelijk voor 12 maart 27.000 handtekeningen kunnen worden overhandigd door het burgerinitiatief. 

Volgens het havenbedrijf zullen eind maart de wettelijke stukken worden ondertekend om van de gemeentelijke dienst een naamloze vennootschap te maken, waarbij Amsterdam alle aandelen voorlopig in handen houdt. Het gehele verzelfstandigingsproces heeft ongeveer drie jaar geduurd. 

Bron: www.nieuwsbladtransport.nl

Contactgegevens
Port of Amsterdam NV
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Authorities and institutions
fax:+31 20 620 98 21
tel: +31 20 523 45 00

meer informatie