Grootste reeferschip ooit in IJmuiden

03 april 2014

 

In IJmuiden zijn ze heus wel wat gewend als het gaat om visserijschepen. Toch baarde de komst van de 185 meter lange en 24 meter brede mv Colombian Star op maandag 31 maart het nodige opzien.

Het gaat namelijk om het grootste reeferschip ooit in IJmuiden. Het schip meerde af bij de koel- en vrieshuizen van Kloosterboer met zo’n vijfduizend ton diepgevroren vis (vooral pollock) uit Dutch Harbor, Alaska. In deze uithoek van de Verenigde Staten, met zijn rijke visgronden, heeft Kloosterboer sinds 2009 een eigen koel- en vrieshuis. Jaarlijks gaat het op de lijndienst Dutch Harbor-IJmuiden om zo’n 100.000 ton. Vanuit IJmuiden gaat de lading naar visverwerkende bedrijven in heel Europa, met name in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Portugal.

Bijzonder is dat de Colombian Star een innovatief systeem heeft om sneller te kunnen laden en lossen. Elk ruim beschikt over een uitschuifbaar kooisysteem. Het grote voordeel hiervan is dat de bemanning en de stuwadoor kunnen doorwerken als het giet van de regen. Tot nu toe moesten reefers met luikhoofden bij slecht weer hun werkzaamheden stoppen. Ook maakt het nieuwe systeem walkranen overbodig.


Foto's: Fotoservice IJmond
FSY_5416_540