Grootste reeferschip ooit in IJmuiden

01 april 2014


Op maandag 31 maart en dinsdag 1 april heeft IJmuiden het grootste reeferschip uit zijn geschiedenis ontvangen. Aan de Haringhaven lag de 185 meter lange en 24 meter brede mv Colombian Star van 11.733 GT (gross tonnage) bij het vrieshuis van Kloosterboer. Het schip heeft bij de logistiek dienstverlener vijfduizend ton diepgevroren vis (voornamelijk pollock) gelost voor de Europese markt (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Portugal).

Colombian -star ---Felison -TerminalHet schip is beladen in Dutch Harbor (Alaska) waar Kloosterboer sinds 2009 een koel- en vrieshuis heeft. De lijndienst tussen Dutch Harbor en IJmuiden is inmiddels goed voor zo’n 100.000 ton diepgevroren vis per jaar.

De Columbian Star heeft eerst het merendeel van zijn lading gelost in Bayside (Canada), waar Kloosterboer eveneens een eigen vrieshuis heeft. Na IJmuiden vaart het reeferschip door naar de Kloosterboer-vestiging in Vlissingen. Hier neemt de Colombian Star tweedehands auto’s aan boord voor West-Afrika.

Het schip gaat daarna weer naar Dutch Harbor voor de inname van pollock en heek. De pollock gaat naar Bayside en IJmuiden voor verdere distributie. De heek naar het nieuwe vrieshuis van Kloosterboer in Gdansk (Polen), bestemd voor de Russische markt.

Revolutionair systeem
De Colombian Star is voorzien van een revolutionair systeem dat het lossen veel efficiënter maakt. Elk ruim heeft een uitschuifbaar kooisysteem, waardoor walkranen voortaan overbodig zijn. Tevens heeft dit systeem het voordeel dat het lossen ook kan doorgaan tijdens slechte weersomstandigheden. Ter vergelijking: reeferschepen met luikhoofden bovendeks en ook de walkranen moeten dan stoppen. (Bron: IJmuider Courant)

Fotobijscrhift: De Colombian Star aan de Haringhaven.
Foto: Peter Herweijer