Grote Japanse Offshore Wind Delegatie in Noordzeekanaalgebied

24 juni 2015

 

Wind op zee is een sterk groeiende industrie. Het Nederlandse bedrijfsleven is leidend in offshore wind, vooral op installatie, staalbouw en onderhoud. Redenen genoeg voor een Japanse delegatie naar Nederland te komen. Het programma start waar het allemaal begonnen is: IJmuiden en het Noordzeekanaalgebied.

Japan -(Westra)

Grote delegatie, grote interesse
De Japanse delegatie van ruim 45 bedrijven hebben op 22 juni jl. de terminals van MEO en HCT bezocht, met vervolgens een uitwisselingsprogramma in IJmuiden. Daar hadden ze zicht op de IJmondhaven, het hart van de offshore wind activiteiten.

 

 

MEO Hub in kabellogistiek

De terminal van MEO in Velsen Noord is een hub voor kabel op- en overslag, inclusief het verhuur van equipement zoals carrousels en tensioners. Met de bedrijven Wind BV, OceanWind, RentOcean en MEO vormt dit voor een aantal kabelfabrikanten zoals Prysmian en parkeigenaren als E.ON een strategische hub. Butendiek, Gemini en Luchterduinen zijn recente projecten op de terminal.

HCT Full service voor offshore wind

Op de Holland Cargo Terminal (HCT) zijn de voorbereidingen voor het near shore Westermeerwind project op het IJsselmeer volop aan de gang. Na twee offshore projecten, het samenstellen en mobiliseren van een gaspijpen en de ontmanteling van een zeekabel, is Siemens nu ingetrokken.

Voor het Westermeerwind project worden Siemens turbines geassembleerd, en vervolgens vervoerd naar het IJsselmeer. De funderingen voor dit project zijn al geïnstalleerd. Mammoet zorgt voor de installatie van de turbines. Op 23 juni brengt rederij Sea-Cargo de eerste turbines naar HCT.

Japan -(1)

Partners in offshore wind

De delegatie werd uitgebreid geïnformeerd over deze onderwerpen. Het is een tegenbezoek naar een eerdere missie naar Japan op initiatief van de Nederlandse overheid en RVO en georganiseerd door Holland Home of Wind Energy (HHWE).