Haringvaatje voor halve ton

07 juli 2016

 

Tradities zijn er om in stand te houden. Zoals de veiling van het tweede haringvaatje tijdens de haringparty van restaurant IJmond. De feestelijke bijeenkomst in het horeca-etablissement is altijd op de dag dat het eerste tonnetje Hollandse Nieuwe op de afslag van Scheveningen wordt geveild. 

Restauranteigenaar Ruud Nieborg slaagt er steevast in het tweede vaatje te bemachtigen. Vaste klanten van restaurant IJmond kunnen vervolgens bieden.

Dit jaar op 14 juni was het niet anders. Al waren het nu twee vaatjes die werden geveild.

Elk jaar zoekt Nieborg doelen uit, waar hij de opbrengst aan schenkt. Dit jaar zijn dat de Brandwondenstichting en Childs Life, een organisatie die zich inzet voor kinderen in armodegebieden.

Haringvaatje -voor -halve -tonBij zijn zoektocht naar goede doelen wordt Nieborg geholpen door de 'stamtafel', een vaste groep eters die gebruikmaakt van de legendarische tafel in het midden van de zaak. De veiling ging traditiegetrouw volgens de Amerikaanse wijze: personen of bedrijven kunnen meerdere keren bieden waarbij alle biedingen bij elkaar op worden geteld. Het bieden ging in een hoog tempo. De nieuwe burgemeester van Velzen, Frank Dales, bood namens de gemeente Velsen vijfhonderd euro. En zo waren er nog tientallen bedrijven die boden met bedragen van honderd tot duizend euro, om uit te komen op een eindbedrag van 50.000 euro.