Hart van nieuw Nederlands windmolenpark op zee geplaatst!

15 februari 2015

UPDATE:
Hart van nieuw Nederlands windmolenpark op zee geplaatst!

OHVS-250Vanochtend rond 09.30 uur is midden op zee het OHVS (Offshore High Voltage Station) geplaatst voor het nieuwe Nederlandse windmolenpark op zee, Eneco Luchterduinen. Het wordt met een capaciteit van 129 Megawatt het grootste in de Nederlandse Noordzee. Voor de spectaculaire operatie werd het hefschip Rambiz van het Belgische Scaldis ingezet. Deze drijvende kraan pikte met zijn hijsarmen van 80 meter het station gisteren in IJmuiden op.

Het OHVS weegt evenveel als 4 Boeing 747’s (bijna 900 ton) en telt vier verdiepingen. Het gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog en zit vol met transformatoren en schakelapparatuur. Ook zijn er onder andere computers voor beveiliging en besturing; een noodstroomvoorziening en een airconditioningsysteem aanwezig. In geval van nood is er voor onderhoudsmedewerkers slaapgelegenheid en zijn er noodrantsoenen. Het transformatorstation verzamelt de stroom die straks door de 43 windmolens wordt opgewekt; transformeert het van 33kV naar 150kV en is het vertrekpunt van de ruim 25 kilometer lange stroomkabel die de stroom naar het vasteland transporteert.

Van Oord
De hoofdaannemer van windpark Eneco Luchterduinen is Van Oord. Zij heeft voor het ontwerp, bouw en installatie van het OHVS het consortium FICG gecontracteerd dat bestaat uit een samenwerking van Cofely Fabricom, Iemants en CG waarin Cofely Fabricom de lead heeft. Het overall ontwerp, design en de assemblage gebeurde door Cofely Fabricom in Hoboken bij Antwerpen. Iemants uit het Belgische Arendonk is verantwoordelijk voor het staalontwerp en de fabricage van het staalwerk voor het platform. CG deed het ontwerp, de levering en de installatie van de hoogspanningsonderdelen.

Planning
De realisatie van windpark Eneco Luchterduinen is in volle gang. Afgelopen herfst zijn de 44 funderingspalen geplaatst. Vanaf april zullen ook de 43 windmolens van Vestas door Van Oord worden geplaatst. Eind 2015 is windpark Eneco Luchterduinen operationeel en wekt het groene stroom op voor bijna 150.000 huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco Groep.

___________________________________________________________________________

 

UPDATE:
Hoogspanningsstation (OHVS) is zondagavond in de IJmondhaven gearriveerd.

OHVS

Zondagochtend was het aan boord van het ponton Louise door de IJmuidense sleepboot Ginger opgepikt in Antwerpen.

Het hoogspanningstation blijft maar kort in IJmuiden. Maandagavond wordt het kraanponton RamBiz verwacht. Deze zal dinsdag het station in de takels nemen en daarna naar zee vertrekken. Daar wordt het in het in windmolenpark op een paal geplaatst. 

___________________________________________________________________________

Wilt u het grootste offshore hoogspanningsstation (OHVS) van Nederland bewonderen? Binnenkort wordt het OHVS voor offshore windpark Luchterduinen over zee vervoerd naar IJmuiden. Dit gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog. Komt dat zien, komt dat zien! 

Een offshore hoogspanningsstation (OHVS) is het kloppend hart van een windpark. Het vormt een onmisbare link tussen windmolenparken in zee en het elektriciteitsnet op het vasteland. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een OHVS dat midden in het nieuwe windpark op zee Eneco Luchterduinen komt te staan. Deze week wordt het OHVS over zee vervoerd naar IJmuiden waar het enkele dagen aan de kade zal ligt om de laatste voorbereidingen te treffen voordat het naar windpark Eneco Luchterduinen wordt gebracht.  

Het kloppende hart van een windmolenpark
Het OHVS ontvangt alle opgewekte elektriciteit, vormt die om tot ‘transporteerbare’ groene stroom en transporteert die vervolgens – via een kabel op de zeebodem – naar het vasteland. Het weegt evenveel als vier Boeing 747’s (bijna 900 ton) en telt vier verdiepingen. Dit gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog en zit vol met transformatoren en schakelapparatuur. Ook zijn er onder andere computers voor beveiliging en besturing, een noodstroomvoorziening en een airconditioningsysteem aanwezig. In geval van nood is er voor onderhoudsmedewerkers slaapgelegenheid en zijn er noodrantsoenen.  

Op transport van Antwerpen naar IJmuiden

OHVSOp het grote terrein van Cofely Fabricom (Groep GDF SUEZ) in Hoboken (Antwerpen) wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het OHVS dat midden in het nieuwe windpark op zee Eneco Luchterduinen komt te staan. Het verzamelt de stroom die door de 43 windmolens is opgewekt; transformeert het van 33kV naar 150kV en is het vertrekpunt van de ruim 25 kilometer lange stroomkabel die de stroom naar het vasteland transporteert. Deze week wordt het OHVS over zee vervoerd naar IJmuiden waar het enkele dagen aan de kade zal ligt om de laatste voorbereidingen te treffen voordat het naar windpark Eneco Luchterduinen wordt gebracht.    

Save the date
Afhankelijk van de weersomstandigheden komt de OHVS tussen 19 en 19 februari aan in de haven van IJmuiden. U bent van harte welkom om het grootste OHVS van Nederland te komen bewonderen!

Zodra datum en locatie bekend is kunt u deze vinden op de website van AYOP:
http://www.ayop.com/nl/ayop-agenda/bijeenkomsten/

Contactgegevens
Zeehaven IJmuiden N.V.
Halkade 4
1976 DC IJmuiden
branches: Authorities and institutions
fax:
tel: +31 255 547 000

meer informatie