Haven Amsterdam start met duurzame folie op patrouillevaartuig

18 februari 2013

 

Damen Shipyards Gorinchem en Haven Amsterdam zijn deze week gestart met een pilot project voor Thorn-D® , een relatief nieuw aangroeiwerend folie, dat op het gedeelte onder de waterlijn van de scheepshuid wordt aangebracht. De houdbaarheid van de folie – ook wel film genoemd – is vijf jaar. Dit is veel langer dan de houdbaarheid van anti-fouling verf, die gemiddeld een half jaar bedraagt. Toeleverancier dr. Rik Breur van Micanti heeft de aangroeiwerende film ontwikkeld en uitvoerig op proefvakken en op werkschepen getest. Dat trok de belangstelling van havenbedrijf Haven Amsterdam die het belangrijk vindt dat zijn vaartuigen veilig en duurzaam zijn. “De folie is een mooie extra toepassing.”

De anti-fouling film wordt momenteel bij Damen aangebracht op een patrouillevaartuig van Haven Amsterdam. Dinsdag worden de werkzaamheden afgerond. “In de pilot hebben we twee boten ingebracht; één waarop de folie wordt aangebracht en de ander die met conventionele anti-fouling verf blijft varen”, zegt Willem Spoelstra, Manager Toezicht Milieu en Veiligheid van de Nautische Sector van Haven Amsterdam. “De looptijd van de pilot is 1 jaar met de afspraak dat we minstens twee jaar geen problemen ondervinden met de folie. Er zijn in ieder geval bepaalde garanties afgegeven over houdbaarheid en dergelijke. We kunnen er nu vanuit gaan dat de folie niet loslaat. Het mooie van de test vind ik dat het om twee vaartuigen gaat die in exact hetzelfde vaargebied zullen varen. Dat is een ideale situatie om een pilot te doen.”

Micanti directeur-eigenaar Breur en mede-eigenaar commercieel directeur Eric Pieters kunnen al spreken van proven performance van Thorn-D®. Onder meer de Nederlandse sleepboot ‘Willem-B Sr’ van BMS Towing en een schip in Florida varen al een poos met de aangroeiwerende film op het onderwater oppervlak. Het folie is inmiddels getest tot en met 30 knopen.

“We kunnen nu wel spreken van een doorbraak van onze toepassing die we op een vloot van ongeveer 15 werkschepen en crew vessels de komende maanden mogen aanleveren”, zegt Micanti commercieel directeur Pieters. “Daarbij zijn schepen van sleepbedrijven in Nederland, het Midden Oosten en bijvoorbeeld een sleepboot van de Port of Los Angeles

Het is niet zo verwonderlijk dat Damen bij de innovatieve toepassing is betrokken. De scheepsbouwer heeft bewezen vooraan te staan in milieuvriendelijke, innovatieve  en kostenefficiënte scheepsbouw en zal ongetwijfeld de aangroeiwerende film Thorn-D® op meer schepen gaan aanbrengen.