Havenbedrijf Amsterdam verlaagt CO2-footprint met 25%

09 maart 2017

 

Na een eerdere succesvolle pilot heeft GoodFuels Marine ook de aanbesteding van Havenbedrijf Amsterdam voor haar vloot van vijf patrouilleboten gewonnen. De schepen varen op een brandstof die voor 30% uit een zeer hoge kwaliteit duurzame biodiesel bestaat. Hiermee wordt 25% CO2 bespaart ten opzichte van fossiele diesel

Marleen van de Kerkhof, havenmeester Havenbedrijf Amsterdam: “Schone scheepvaart is een belangrijk speerpunt in onze duurzaamheidstrategie. Een onderdeel daarvan betreft het verduurzamen van onze eigen patrouillevaartuigen. Door middel van de inzet van biobrandstoffen reduceren wij onze eigen CO2 uitstoot met 25%, wat een mooie stap in de goede richting is.”
Dirk Kronemeijer, CEO GoodFuels Marine: “Vanaf het begin hebben de Havenbedrijven van Amsterdam & Rotterdam de ontwikkeling van marine biofuels actief gesteund. We zijn daarom extra verheugd dat na een succesvolle pilot, Havenbedrijf Amsterdam met haar eigen patrouilleboten zorgt voor een kwart minder CO2-uitstoot. Vanuit onze kant zijn we gecommitteerd aan verdere investeringen in de haven op het gebied van opslag, productie en distributie van duurzame marine biofuels om de ontwikkeling naar een schone en low-carbon scheepvaart te versnellen.”

Tjerk Wagenaar, Directeur Natuur & Milieu: “Havenbedrijf Amsterdam zet hiermee een mooie stap in de verduurzaming van haar bedrijfsvoering. De overschakeling naar duurzame biobrandstoffen is een goed voorbeeld van hoe de scheepvaart haar CO2-uitstoot kan verlagen.”

CO2-footprint -HF3Duurzame biobrandstof
De hernieuwbare ‘drop-in’ biobrandstof van GoodFuels is een duurzaam en hoogwaardig alternatief voor fossiele diesel. De blend die door het havenbedrijf gebruikt wordt, is gemaakt van 30% geavanceerde tweede generatie biobrandstoffen, voldoet aan de EN590-norm en is daarmee direct inzetbaar in alle dieselmotoren zonder aanpassingen aan de motor, en met behoud van fabrieksgarantie. De duurzame biodiesel wordt geproduceerd uit gecertificeerde afvalstromen, die niet ingezet kunnen worden in andere industrieën of voor andere doeleinden. Dit bevordert de circulaire economie.