Amsterdamse havenbedrijven spelen prominente rol in TNO-project

06 november 2013

Bron: Zeehavens Amsterdam 

Pag . 39 Foto 1 Blom


Duurzaamheid door samenwerking


Voor leveranciers die in de binnenstad van Amsterdam goederen moeten lossen, zijn de grachten een prima alternatief voor de vrachtwagen of bestelauto. Als bedrijven hun goederenstromen gaan combineren, kan dat een enorm voordeel opleveren wat betreft snelheid, efficiëntie en duurzaamheid. Tevens verbetert hierdoor de bereikbaarheid en de luchtkwaliteit van de binnenstad. TNO onderzoek momenteel de positieve effecten van een samenwerkingsverband op het gebied van bouwlogistiek, waarbij enkele Amsterdamse havenbedrijven een prominente rol spelen.

Tekst: Eveline Papa 

Nancy Blom is directeur van Blom BV. Dit is één van de acht kleine en middelgrote bedrijven uit de logistieke en bouwsector die aan het onderzoek meewerken (zie kader). Voor het bedrijf, dat onder andere dekschuiten en pontons verhuurt, staat duurzaamheid al langer op de agenda. Het tweede havenbedrijf is H. Blom & Zonen, gespecialiseerd in metaalrecycling en de handel in stalen en kunststofvaten en Intermediate Bulk Containers (IBC).

Nancy Blom: “We kwamen in contact met TNO toen wij bezig waren met ons project Blom Green Development. Dat programma hebben we ontwikkeld voor het duurzaam aan- en afvoeren van bouwmaterialen en bouwstoffen van en naar de binnenstad van Amsterdam. Hierdoor neemt het vrachtverkeer in het centrum af en dus ook de CO2-uitstoot. Gelijktijdig stimuleren we daarmee duurzame logistiek. Wij hebben zelf een duurzame sleepboot, de Karel, die CO2-neutraal is.”

Blom is dus een van de deelnemers aan het cluster. Hierin zitten bedrijven zitten die elkaar aanvullen en elk hun eigen invulling geven aan het project. “Hierdoor kunnen wij een gedeelte van een bouwproces overnemen qua logistiek en transport,” aldus Blom. “De Amsterdamse binnenstad is gemaakt voor het vervoer over water. Onze dekschuiten zijn daar zelfs van oudsher voor bedoeld. Bovendien moet Amsterdam in 2015 voldoen aan strengere luchtkwaliteitseisen.”

Positieve effecten

Onder de naam DBA (Duurzame Bouwlogistiek Amsterdam) onderzoekt TNO welke positieve effecten er mogelijk zijn voor zowel de acht deelnemende bedrijven als voor de opdrachtgevers en voor de Amsterdamse binnenstad. Want volgens de initiatiefnemers zijn veranderingen in de bouwlogistiek hard nodig. Een op de drie vrachtwagens heeft een bouwplaats als bestemming, maar afstemming over een eventuele samenwerking is er eigenlijk niet. Naast de hoge kosten, is ook de hoge milieubelasting van fijnstof en stikstofoxiden in binnensteden een reden om hier iets aan te doen.

Proefproject in 2014

Vooral in de bouwlogistiek valt op het gebied van duurzaamheid en efficiëncy nog een wereld te winnen. Om te kijken hoe dit in de praktijk werkt, starten de deelnemende bedrijven aan het TNO-onderzoek in 2014 met een proefproject. Centraal in deze samenwerking staat het bundelen van goederen buiten de stad en schoon vervoer over water, of via elektrisch vervoer naar de bouwplaats. Dit alles moet leiden tot minder bouwverkeer in de binnenstad.

Deelnemers TNO-project

Aan het project onder leiding van TNO nemen de bedrijven Sleepdienst en dekschuitenverhuur Blom B.V, Transportbedrijf Combex-CenS bv, H.Blom en Zonen, IJbouw, Rotim Steenbouw, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen, TransMission en Woud Wormer deel.

Namens de gemeente Amsterdam is het Programmabureau Luchtkwaliteit vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband DBA. Ook innovatiecentrum Syntens is, als één van de initiatiefnemers, nauw betrokken bij de uitvoering van het project.

www.dekschuitenenpontons.nl/green-development
www.tno.nl

 

 

Contactgegevens
Blom B.V.
Pier Afrika 10
1013 BK Amsterdam
branches: Port, shipping and cargo services
fax:+31 20 686 60 82
tel: +31 20 686 60 07

meer informatie