Havenberoep: dronepiloot en oprichter van Drone Addicts

07 juli 2016

 

In de serie Havenberoep is het woord aan de mannen en vrouwen op de werkvloer. In deze aflevering Ran Hendriks, dronepiloot en oprichter van Drone Addicts. 

“Ik zou dolgraag meer willen doen als dronepiloot in de Amsterdamse haven en het Noordzeekanaalgebied. Je kunt met drones zoveel doen: luchtopnamen maken, inspecties uitvoeren, mapping en ondersteuning bij calamiteiten. Drones kunnen binnen een minuut ter plaatste zijn. Bovendien zijn ze zeer wendbaar. Helaas beperkt de huidige wetgeving de mogelijkheden voor drones in de Amsterdamse havenregio. Dat heeft vooral te maken met het verbod om in het luchtruim (CTR) van Schiphol te vliegen. Niet alleen snel- en vaarwegen, ook heel Westpoort is verboden gebied. Alleen ten westen van Velsen mag ik vliegen tot 120 meter hoog en vijfhonderd meter afstand volgens de regels van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ik hoop dat professionele dronebedrijven snel ontheffing krijgen om boven de havens en de vaarwegen in Amsterdam en Rotterdam te vliegen. Overigens denk ik dat de risico’s boven vaarwegen gering zijn.” 

Mooie opdrachten
Drone -addicts“Ondanks deze beperkingen heb ik voor Havenbedrijf Amsterdam al diverse mooie opdrachten uitgevoerd. Zo heb ik op 29 februari 2016 opnamen gemaakt van de 397 meter lange pijpenlegger mv Solitaire in IJmuiden. Dit is het grootste schip dat ooit in de Noordersluis is geschut. Op 21 mei heb ik opnamen van het nieuwe cruiseschip ms Koningsdam op weg naar Amsterdam gemaakt. Ook heb ik 2015 meegeholpen aan de Port AMS VR, een virtual reality-app van de Amsterdamse haven. Een speciale 360-camera op mijn drone heeft de opnamen gemaakt. Ook heb ik tijdens SAIL een timelaps gemaakt die op internet honderd miljoen keer is bekeken!

“Ik kom uit een echte maritieme familie. Ik ben in Haarlem geboren op een sleepboot en heb als kind twaalf jaar op een 25-meter grote tjalk gewoond. Acht jaar heb ik bij de Koninklijke Marine in Den Helder gewerkt als helikopterredder en logistiek medewerker op de bevoorradingsschepen Zr. Ms. Zuiderkruis en Zr. Ms. Amsterdam en het luchtverdedigingsfregat Zr. Ms. Evertsen.”

“Op 18 augustus 2013 liet mijn zeevader – zo noemen we bij de Koninklijke Marine een ervaren collega - mij een testvlucht zien van zijn drone. Ik wist direct: dit is mijn toekomst. Daarop besloot ik mijn eigen bedrijf Drone Addicts op te zetten. Om als dronepiloot te mogen werken, heb ik in 2014 en 2015 een opleiding gevolgd bij het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR). Na afronding van theorie en praktijk, ben je gediplomeerd RPAS/UAS-dronepiloot. Ik heb nu vier drones in mijn bezit: twee voor commerciële vluchten en twee voor workshops en trainingen.” 

Dakar 2016
“Inmiddels heb ik ook wereldwijd enkele opdrachten uitgevoerd. Bijvoorbeeld tijdens Dakar 2016 in januari, de rally in Argentinië en Bolivia. Voor Heijmans heb ik opnamen gemaakt van tien grote bouwprojecten. In juli ga ik voor een grote cruiserederij aan de slag in Barcelona, Malaga, Ibiza, Mallorca en Nice. Daarna ga ik drie weken in Sierra Leone ondersteuning bieden bij rampenbestrijding, mapping van diamantmijnen, grenscontroles en inspectiewerk. Vanaf augustus zitten ik met mijn compagnon in Prodock aan de Moezelhavenweg, bedoeld voor innovatieve en duurzame startende bedrijven. Op die locatie zitten we midden in de Amsterdamse haven, dus wat wil je nog meer!”