Havenberoep - Loodsmanager Pronk Multiservice

05 april 2016

  

Tekst: Paulette Mostart Foto: Eveline Renaud

In de serie Havenberoep is het woord aan de mannen en vrouwen op de werkvloer. In deze aflevering Richard Wijker, loodsmanager bij Pronk Multiservice. 

Havenberoep ---Pronk -MultiserviceRichard Wijker
Leeftijd: 46
Functie: Loodsmanager
Bedrijf: Pronk Multiservice
Werkzaam in de haven sinds: 2001

“Al tijdens mijn opleiding aan de middelbare zeevaartschool kwam ik erachter dat de scheepvaart voor mij geen goede keuze was; ik had last van zeeziekte, en niet zo’n beetje ook. Toen het na een tijdje proberen echt niet overging, sloot ik me in 1989 aan bij het Korps Mariniers. Na twaalf mooie jaren, waarin ik veel van de wereld heb gezien, besloot ik op zoek te gaan naar ander werk. Mijn vrouw zag in de krant een advertentie van Pronk Multiservice en ik kon meteen beginnen als sjorder in de haven. In het begin vond ik het verschrikkelijk, de overgang van marinier naar havenwerker was te groot. Maar na een halfjaar wennen was ik om, en sindsdien ga ik iedere dag fluitend naar mijn werk.” 

Timmeren
“Als loodsmanager bij Pronk Multiservice ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle werkzaamheden in de loods. De ploeg die ik aanstuur, bestaat uit zeven man, en ons werk bestaat uit het verpakken van stukgoed zoals elektronica, stukken staal, auto’s of machines. In principe werken we van ’s morgens halfacht tot vier uur ’s middags, maar als het nodig werken we ’s avonds door. Ik begin de dag met het indelen van het werk, afhankelijk van het aanbod. De ene dag krijgen we drie vrachtwagens binnen, de andere dag één of twee. Na het lossen meten we alles in, verpakken we de spullen in containers en zetten we alles vast. Als iets te groot is, timmeren we zelf een kist. Chemicaliën moeten altijd op een bepaalde manier worden vastgezet, goedgekeurd door de inspectie. Vorige week hadden we ze nog drie dagen over de vloer tijdens een klus. En af en toe krijgen we ook de douane langs voor een controle.”

Hout
“Het werk is afwisselend, we verpakken, sjorren, hijsen, sealen of pompen vloeistoffen over. Omdat we veel kisten moeten maken, zijn we veel met hout bezig. Als het nodig is, werken we ook op locatie, bij een klant of op Schiphol. We zijn nu bezig met een groot project in de Hemcentrales waar turbines worden ontmanteld. Een demontagebedrijf heeft de klus aangenomen en wij doen het verpakken. Behalve hier in de loods werken we ook in de haven; aan- en afpikken, sjorren en ontsjorren, heftruckwerk, aan boord van schepen auto’s los- en vastmaken, het hijsen van lading, enzovoorts. Als het zo uitkomt, help ik daar ook mee, maar in principe sta ik in de loods, hier ben ik echt in mijn element.”

Handig
“Het leukste aan mijn werk vind ik het verpakken, het zagen en timmeren van kisten, het inkrimpen van lading en dat soort dingen. Het is specifiek werk, waar geen opleiding voor bestaat. Wij leiden de mensen zelf op. Als iemand een beetje handig is en het snel oppikt, is het meegenomen, maar in de praktijk blijft er van elke tien sollicitanten die we krijgen, uiteindelijk maar eentje over die het aankan.”