Havenberoepen

19 oktober 2012In Zeehavens Amsterdam werken ongeveer 50.000 mensen in uiteenlopende functies en beroepen. In de serie ‘Havenberoepen’’ laten we steeds een van hen aan het woord. In de eerste aflevering: Jan de Jong, schipper van het directievaartuig ‘Havenbeheer’ van Haven Amsterdam.

Jan -de -Jong
Naam: Jan de Jong
Leeftijd: 58 jaar
Functie: schipper directievaartuig Haven Amsterdam
Vorige functie: havenbeambte patrouillevaart
Opleiding: opleiding binnenvaart en groot vaarbewijs;
Leukste aspect van het werk: combinatie van communicatie met mensen en nautische aspecten 

Hoe lang bent u al schipper op het directievaartuig ‘Havenbeheer’?

De Jong: “Inmiddels zo’n twee jaar en ik vind het een prachtige combinatie van het omgaan met mensen en het nautische aspect, het varen. Een kantoorbaan zou niets voor mij zijn! Ik werk zeer zelfstandig maar heb wel met veel verschillende mensen te maken bij het organiseren. Ook ontvang ik een grote diversiteit aan gasten aan boord. Jaarlijks maak ik met het directievaartuig zo’n 130 vaarten voor Haven Amsterdam,  als onderdeel van het relatiebeheer. Met mijn functie behoor ik tot de Nautische Sector van Haven Amsterdam, meer specifiek: de afdeling Toezicht, Milieu & Veiligheid.”

Hoe ziet uw werkweek eruit?
“Ik zeg altijd: het is veel regelen en een beetje varen. Voor een gemiddelde vaartocht van twee à drie uur ben ik al snel acht uur in touw. Eerst vaar ik van het botenhuis in de ADM Westhaven naar Steiger 15 in het centrum, direct achter het Havengebouw, om de catering aan boord te brengen. Samen met de gastheer of -vrouw ontvang ik de gasten. Vervolgens varen we door de, voor die groep relevante delen van de Amsterdamse zeehaven, de grachten en soms de aangrenzende zeehavens. Na het afzetten van de gasten is het opruimen geblazen en de boot klaarmaken voor het volgende bezoek. Afsluitend breng ik de boot terug naar het botenhuis.”

“Daarnaast houd ik de boot van binnen en buiten schoon. Voorts verricht ik klein technisch onderhoud, doe het agendabeheer, onderhoud de contacten met interne klanten bij Haven Amsterdam en organiseer de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Bovendien moeten de koperen handvatten worden gepoetst, want het directievaartuig is het boegbeeld van (Haven) Amsterdam. De uitstraling moet dus perfect zijn!”

Op welke dagen werkt u?
“Voornamelijk overdag op doordeweekse dagen. Soms zijn er dinervaarten in de avonduren en sporadisch vaarten in het weekend. Gelukkig ben ik zeer flexibel in het indelen van mijn werktijden.”

Wat deed u hiervoor?
“Tot 2010 zat ik op de patrouillevaart. Zo’n 21 jaar zorgde ik samen met mijn collega’s voor het controleren van het scheepvaartverkeer in de Amsterdamse haven. Deze handhavingsfunctie is natuurlijke anders dan mijn huidige baan.”

Is dat niet een bijzondere overstap?
“Nee, helemaal niet want ik kom uit een familie van binnenvaartschippers. Ik heb mijn scheepvaartdiploma’s gehaald en heb jaren op de Europese passagiersvaart gevaren. De passagiers- én de patrouillevaart bevielen mij altijd heel goed.”

Waarom die overstap in 2010 naar de Havenbeheer?
“Boven de 55 jaar hoeven we geen nachtdiensten meer te draaien. Al vaker had ik de wens aangegeven om schipper van de ‘Havenbeheer’ te worden. Na het pensioen van mijn voorganger mocht ik na een sollicitatieprocedure aan de slag, en dat doe ik met heel veel plezier. Nu pas merk ik hoezeer mijn bioritme door de vroegere, volcontinudiensten gedesoriënteerd is geraakt.”

Wie is tot nu toe uw meest bijzondere gast?
“Iedere gast is voor mij bijzonder. Toch is de meest bijzondere gast koningin Beatrix die ik op 5 mei naar het Bevrijdingsconcert op de Amstel mocht brengen, afgelopen jaar in gezelschap van premier Rutte en burgemeester Van der Laan. Jezelf blijven is hierbij het belangrijkst!”

U leert nog steeds bij?
“Ik ben trots op Nederland, Amsterdam en haar waterwegen. Er gebeurt zoveel interessants in de havens, daar vertel ik graag over. Zelf leer ik ook nog elke dag nieuwe dingen van de gasten aan boord en van mijn collega’s van Haven Amsterdam.”

“In mijn vorige baan had ik voornamelijk contact met een klein clubje collega’s, schippers en kapiteins. Daarnaast heb ik zes jaar les gegeven over de haven aan leerlingen van groep acht voor het project ‘Gave Haven’. Nu zijn mijn contacten diverser waardoor ik nog meer zicht heb gekregen op wat er allemaal in de haven gebeurt. Ik hoor de prachtigste verhalen en krijg zo een mooi kijkje achter de schermen.”

Auteur: Noor Backers

www.portofamsterdam.nl

 

Contactgegevens
Port of Amsterdam NV
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Authorities and institutions
fax:+31 20 620 98 21
tel: +31 20 523 45 00

meer informatie