Havengildediner 2012 - Ruimte voor de haven

06 december 2012Havenpenning gaat naar Wethouder Freek Ossel

“Is er nog wel ruimte voor het nagerecht?” grapte Schipper Wessels tijdens het 67e Havengildediner afgelopen vrijdag in het Okura hotel te Amsterdam. Ruim 500 gasten genoten  van het diner, dat dit jaar als thema “Ruimte voor de Haven” had meegekregen. 

In zijn speech benadrukte Amports-Voorzitter Michiel Wijsmuller het belang van de havens als logistiek knooppunt. “Geef de havens dus de Ruimte! “ was dan ook zijn oproep. Ruimte in fysieke, bestuurlijke en milieutechnische zin. 

Het havengildediner had dit jaar een extra feestelijk tintje. Op de avond voorafgaand aan het diner, besloot de Amsterdamse Gemeenteraad tot verzelfstandiging van Haven Amsterdam. Als overheid NV krijgt het havenbedrijf de ruimte om te ondernemen en slagvaardiger op te treden in de markt. “Wij zijn er klaar voor”, benadrukte Havendirecteur Dertje Meijer later op de avond.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu prees in haar speech de Amsterdamse havenregio. “Terwijl het economisch tegen zit, toont de havenregio toch mooie groeicijfers. 2% over de eerste drie kwartalen van 2012”.


Verrassing voor Freek Ossel
Freek Ossel, de Amsterdamse havenwethouder, ontving tijdens het Havengildediner de Havenpenning van Amports voorzitter Michiel Wijsmuller voor zijn verdiensten voor de Amsterdamse havenregio. Volgens de Amports-voorzitter heeft Ossel een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het convenant voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden en in het raadsbesluit van donderdag 29 november over de verzelfstandiging van Haven Amsterdam. In zijn dankwoord verklaarde hij dat de Havenpenning voor hem als een ‘volkomen verrassing kwam’.

Ervaring opdoen in de haven
Traditiegetrouw is het Havengildediner een moment om het werk van de Stichting Emma at Work onder de aandacht te brengen. Emma at Work spant zich in om jongeren met een chronische ziekte aan werkervaring te helpen. Dertje Meijer, directeur van Haven Amsterdam: “Samen met het havenbedrijfsleven ondersteunen wij Emma at Work al jaren uit volle overtuiging. We roepen bedrijven op werkplekken beschikbaar te stellen.” Ze noemde de twaalf jongeren die momenteel aan het werk zijn in de Amsterdamse havenregio.

Havengilde Check

Vervolgens overhandigde zij een cheque van 40.000 euro aan kinderarts Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis. Tientallen bedrijven en organisaties uit de Amsterdamse havenregio droegen hun steentje bij.

 

Foto's 

Klik hier om alle foto's van het Havengildediner te bekijken.