Havengildediner beleeft 70ste editie!

30 november 2015

 

Amports vierde vrijdag 27 november een bijzondere editie van het Havengildediner: de traditie – waarbij iedereen die er in de Amsterdamse havenindustrie toe doet elkaar ontmoet en geniet van een eersteklasdiner - vond voor de zeventigste maal plaats. Traditioneel en feestelijk is ook de uitreiking van de Havenpenning. Deze keer overhandigde Amports-voorzitter Frans Baud de eervolle onderscheiding aan Dertje Meijer, CEO Havenbedrijf Amsterdam.

Waar het in voorgaande jaren vooral over de zeesluis ging, was het dit jaar nauwelijks een gespreksonderwerp. Toch haalde Amports-voorzitter Frans Baud het tijdens de traditionele speech het nog even aan: “Dit is een moment om erbij stil te staan dat we niks meer over de nieuwe sluis te vertellen hebben. Alles is financieel rond en in 2019 hebben we de grootste sluis ter wereld.”

Baud vroeg aandacht voor het belang van innovatie en duurzaamheid in de haven, maar was ook reëel: “Fossiele brandstoffen worden langzaam maar zeker uitgefaseerd. Maar: hoe meer windmolens ook, hoe meer zonnecellen, als de wind niet waait en de zon onvoldoende schijnt, dan hebben wij nog steeds conventionele centrales nodig. Stroom komt niet uit de lucht vallen, die moet nog altijd worden opgewekt. Het liefste natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk.”  

Commissaris
Op het Havengildediner sprak ook - te midden van zo’n vijfhonderd havenondernemers, politici en bestuurders uit het Noordzeekanaalgebied en de rest van Nederland - Johan Remkes, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Na eerst de sterke punten van de regio te noemen (o.a. goede infrastructuur, concurrerend, de komst van de zeesluis), onderstreepte hij de uitdaging waar de havengemeenschap in het licht van duurzame energie voor staat. Daarbij deed hij een oproep om versnippering nog meer weg te nemen en tot meer samenwerking tussen bedrijfsleven, de (provinciale) politiek en de havenmeesters te komen. “Niemand kan het alleen. Samen moeten alle partijen sterk staan voor de regio.”  

Havenpenning -250Havenpenning voor Dertje Meijer
Feestelijk was de uitreiking van de Havenpenning van Amports. Deze keer overhandigde Frans Baud de eervolle onderscheiding aan Dertje Meijer, CEO Havenbedrijf Amsterdam. De Havenpenning wordt ieder jaar uitgereikt aan een ondernemer of bestuurder die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de Amsterdamse havenregio. Met dat criterium in gedachte was het voor Baud klip en klaar dat Meijer als geen ander de prestigieuze penning verdiende. Meijer was zichtbaar verrast en zwaaide in haar dankwoord haar collega’s binnen het havenbedrijf alle lof toe. 

Cheque voor Emma at Work
Stichting Emma at Work ontving uit handen van diezelfde Meijer een cheque van liefst 50.000 euro namens het havenbedrijfsleven en Havenbedrijf Amsterdam. Emma at Work spant zich in om jongeren met een chronische ziekte aan werkervaring te helpen. Meijer benadrukte hoe belangrijk zij het vindt dat jongeren een kans krijgen op de arbeidsmarkt: “Bied ze een toekomst. Dat is gewoon een kwestie van doen!” Op de vraag van Meijer aan de zaal wie er nog stageplekken te vergeven heeft, stonden er prompt zo’n vijftien havenondernemers op.

EmmaatoworkProf. Hugo Heymans, voormalig directeur en kinderarts van het Emma Kinderziekenhuis/AMC in Amsterdam en initiatiefnemer van Emma at Work was blij met de gift. Waarna hij op zijn geheel eigen wijze uit de doeken deed waar Emma at Work voor staat en dat zijn stichting veel te danken heeft aan de generositeit van de havengemeenschap. 

 

Foto's

Bekijk hier alle vijfhonderd-eenendertig (!) foto's van het zeventigste Havengildediner. Van de ontvangst door het Amports-bestuur tot het grandioze dessertbuffet. Veel kijkplezier!