Heavy lift

02 april 2015

 

Donderdag 2 april vond een ware krachtmeting op het terrein van Holland Cargo Terminal (HCT) plaats. Daar werden vanaf de eigen kade 43 pijpleidingen - met elk een lengte van 96 meter en een gewicht van 130 ton – met vier 500-tons mobiele kranen aan boord van een ponton gehesen. 

HCTWillem Mantel, die als operationeel directeur HCT met zijn neus boven op de hijsactiviteiten staat, licht toe dat de stalen pijpleidingen met een betonnen coating als bestemming Engeland (locatie p66) hebben. Daar is een bodempijpleiding tussen een tankerlaadstation op zee en een raffinaderij aan wal over een totale lengte van vier kilometer aan vervanging toe. “Dit voor het zogeheten Tetney Sealine Replacement-project. De leidingen liggen daar al veertig jaar in zee.”

Hoe de operatie er verder uitziet? “Het ponton vertrekt dus naar het laadstation”, vertelt Mantel. “Eenmaal daar lassen we de nieuwe pijpleidingen aan elkaar, waarna we ze naar de zeebodem afzinken.” Laswerkzaamheden vonden overigens ook al eerder plaats, en wel bij HCT, waar acht stuks leidingen van twaalf meter aan elkaar zijn gezet – om zo tot (8x12=) 96 meter te komen.

Maar daar maakt Mantel zich geen zorgen over. Terwijl het hijsen in volle gang is, gaat zijn aandacht eerder uit naar het windvaantje dat er door de voorjaarstorm flink van langs krijgt. “Op dit moment is het windkracht 5. Het maakt deze uitdaging alleen maar groter.”