Icova vermorzelt afvalberg

21 november 2012Met een speciale houtcrusher slaagt Icova erin de afvalberg van handelsonderneming Fetim (bouwproducten, vloeren, woningdecoratie en sanitair) met 75 procent te verminderen. In plaats van vier containers is er slechts één container nodig om de wekelijkse hoeveelheid houtafval af te voeren.

“Icova doet meer dan alleen afval ophalen en verwerken,” vertelt commercieel directeur Cor Gerritsen. “Wij hebben onze eigen machinefabriek waar wij apparatuur op maat bouwen voor onze klanten. In Nederland hebben wij inmiddels meer dan drieduizend perscontainers uitstaan. Bedrijven die een perscontainer gebruiken, produceren weliswaar dezelfde hoeveelheid afval als voorheen maar doordat het verdicht is, neemt het veel minder plaats in. Er zijn minder containers en dus minder transporten nodig om dat afval af te voeren.”

Tweede houtcrusher
“Als groene dienstverlener zien wij het als onze taak bij te dragen aan de milieudoelstellingen van de Nederlandse overheid,” stelt Gerritsen. “Voorbeelden zijn minder uitstoot van CO2, een betere luchtkwaliteit en minder wegtransporten. Vandaar dat wij bedrijven in de Amsterdamse havenregio aanbieden om mee te denken over hun afvalproblematiek. Voor Fetim, een internationale handelsonderneming gespecialiseerd in ontwerp, ontwikkeling, marketing en verkoop van bouwproducten, vloeren, woningdecoratie en sanitair, hebben wij enkele jaren geleden zo’n plan ontwikkeld. Naar aanleiding daarvan hebben wij dit jaar een houtcrusher geïnstalleerd. Vanwege het succes heeft Fetim onlangs een tweede exemplaar in gebruik genomen.”

Cor Gerritsen is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven in de toekomst meer zaken zal doen met groene dienstverleners zoals Icova. “Het is niet alleen een kwestie van milieuzorg maar ook van kostenbesparing. Deze twee zaken gaan hier samen. Het verdichten van afval is een oplossing die we snel en eenvoudig kunnen realiseren. Zowel financieel als qua milieutechniek is het resultaat direct zichtbaar.”

Koploper in recycling
Icova heeft niet alleen crushers en verdichters voor hout maar ook voor andere materialen, zoals kunststof, papier, karton en metalen. Icova streeft ernaar het verdichte afval niet alleen af te voeren maar waar mogelijk ook te recyclen. Gerritsen: “Er is wereldwijd een gigantische afvalberg die zowel uit waardevolle als waardeloze stoffen bestaat. Het houtafval dat wij bij Fetim ophalen, is een waardevolle brand- of grondstof voor de spaanplaatindustrie. Zo heeft vrijwel elke reststof wel een mogelijke toepassing. Van alle stoffen die wij inzamelen, wordt 88 procent hergebruikt. Daarmee zijn wij in Nederland koploper als het gaat om recyclen.”

Ook scheepsafval
Afvalverwerker Icova, onderdeel van de internationale Shanks Group, werkt zowel voor bedrijven in het Amsterdamse havengebied gevestigd zijn als voor bezoekende schepen. “Wij verzorgen de afvalinzameling van zee- en binnenvaartschepen, inclusief gevaarlijk scheepsafval, vertelt Gerritsen. “In het Noordzeekanaalgebied werken wij samen met De Koperen Ploeg en met Marpol Services. Zij hebben speciale containers aan boord en leveren die af aan onze eigen laad- en loskade in het Amsterdamse havengebied. Ook dit afval verwerken wij zo duurzaam mogelijk.”

www.icova.nl

Auteur: Evert Bruinekool