IJmondhaven voedingsbodem voor werkgelegenheid

19 oktober 2012In 2011 hebben diverse bedrijven aangekondigd zich te gaan vestigen aan de IJmondhaven. Een aantal ondernemingen heeft hier inmiddels ook een vestiging.


Eén van die bedrijven is Iskes Towage and Salvage dat sinds maart op de tweede etage is gevestigd van ‘Het Kleine Strand bv’, een samenwerkingsverband van Velsense ondernemers. Ook logistiek dienstverlener ASCO Holland (Logistics) is in ‘Het Kleine Strand bv’ getrokken. Een grote nieuwe speler is Airborne Oil & Gas dat een nieuw pand heeft laten bouwen aan Monnickendamkade. Deze onderneming heeft een geoctrooieerde productiemethodiek voor composieten buissystemen voor het afvoeren van olie vanuit de boorputten naar boven. “Er werken nu zo’n zeventig medewerkers,” aldus directeur Arno van Mourik. “Dat zal de komende twee jaar naar verwachting uitgroeien naar 100 tot 150. Wij werven ons personeel zowel lokaal als nationaal en internationaal. Voor technisch personeel tot en met HBO-niveau gaat dat prima, voor academici verloopt dat wat stroever.” Airborne werkt nauw samen met lokale ondernemingen. Dat loopt uiteen van cateringbedrijven, restaurants en staalbedrijven tot beveiligingsbedrijven.


Onderdelen voor schepen

Even buiten de IJmondhaven, in het onderkomen van Cofely aan de Strandweg, heeft de Zwitserse multinational Allseas een vestiging. Deze onderneming verdient haar geld onder meer met het leggen van pijpen op de zeebodem. Het filiaal in IJmuiden legt zich onder meer toe op de productie van onderdelen voor de vijf Allseas-schepen. Begin april is Allseas in IJmuiden gestart met ongeveer 35 personen. De verwachting is dat dit aantal eind 2012 is gestegen naar 75 medewerkers. “We hebben voor IJmuiden gekozen omdat er een geschikt pand voorhanden was met fabricagehal en kantoorruimte,” zegt woordvoerder Jeroen Hagelstein. “De verbinding met open water en het feit dat er in de directe omgeving schepen kunnen aanmeren zijn een groot voordeel.” De werving van personeel geschiedt onder andere via personeelsadvertenties in regionale dagbladen en op de Allseas-website, mond-tot-mond reclame, en via gespecialiseerde werving- en selectiebureaus. “Het vinden van gekwalificeerd personeel blijft een uitdaging,” meent Hagelstein. Samenwerking met lokale ondernemingen geschiedt al, onder andere op het gebied van specialistische machinale bewerkingen, horizontaal transport en algemene diensten.


Felison Cruise Terminal

Sinds mei is de IJmondhaven ook een belangrijke haven voor cruisechepen dankzij de nieuwe Felison Cruise Terminal. Een toename van het aantal passagiers heeft weer een gunstig effect op de plaatselijke middenstand, zo is de ervaring van KVSA-directeur Frans Baud. “Het is een zeer seizoensgebonden activiteit. Daarom werken wij nauw samen met diverse bedrijven voor de benodigde mankracht. Als er een turnaround cruiseschip ligt, huren wij beveiligers, kruiers, stuwadoors, cateringpersoneel, medewerkers voor de informatiebalie en chauffeurs met bussen in. Wij hebben op zo’n dag circa honderd mensen aan het werk, van wie negentig procent ingehuurd personeel. Ook de taxibedrijven hebben volop werk aan de passagiers.” Verder hebben ook de loodsen, vletterlieden en sleepbootbedrijven extra werk aan de cruiseschepen. Dit laatste voldoet geheel aan de doelstellingen van Zeehaven IJmuiden NV, zegt algemeen directeur Peter van de Meerakker. “Wij zijn bijzonder blij met deze ontwikkelingen. In tijden van economische stagnatie lukt het ons om nieuwe bedrijven naar IJmuiden te halen die goed bij de haven passen. Of om bestaande partijen faciliteiten te bieden om verder uit te breiden. Dit bevordert de dynamiek in de haven terwijl de nieuwe bedrijven toegevoegde waarde en werkgelegenheid genereren, ook bij toeleveringsbedrijven.”


www.zeehaven.nl

www.kvsa.nl
www.airborne.nl
www.alseas.com

Contactgegevens
Airborne Composites B.V.
Airborne Oil & Gas B.V.
Monnickendamkade 1
1970 AC IJmuiden
branches: Offshore oil and gas services
fax:
tel: +31 25 576 35 00

meer informatie