INGEKORT HAVENFESTIVAL IJMUIDEN BRUIST VAN KWALITEIT

11 juli 2013

Jaarlijks gratis nautisch festival dit jaar voor het eerst één dag
Tien jaar geleden vond de eerste editie van Het Havenfestival IJmuiden plaats. Met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers is het festival uitgegroeid tot het grootste gratis nautische evenement uit de regio. 

Om ook in deze economisch mindere tijden een kwalitatief goed festival te kunnen neerzetten krimpt het festival dit jaar in naar één dag. Op zaterdag 31 augustus kan jong en oud op de Trawlerkade genieten van muziek, straattheater, nautische demonstraties, kinderspelen. Het bestuur van het Havenfestival is trots dat in tegenstelling tot vele festivals die dit jaar in Nederland niet door konden gaan het Havenfestival een letterlijk en figuurlijk spetterende dag wordt. Nieuw nautisch element is de spectaculaire sloepenrace die aan het eind van de festivalmiddag in de haven zal plaatsvinden.

Het Festival voor de IJmond
Hoewel de naam anders doet vermoeden is het Havenfestival IJmuiden niet alleen een plaatselijke aangelegenheid. Door de gemoedelijke sfeer op het festival terrein waar jong en oud zich prettig voelt, de bijzondere nautische activiteiten én het gevarieerde culturele aanbod is het festival in tien jaar uitgegroeid tot een evenement dat van ver buiten de regio bezoekers trekt. Hoewel het festival goed bereikbaar is en er in de omgeving geparkeerd kan worden treft het festival naar een milieuvriendelijkere methode om bezoekers van boven het Noordzeekanaal naar de Trawlerkade te laten reizen. Gestreefd wordt om nog dit jaar een waterverbinding met Beverwijk te maken. Meer informatie over deze waterverbinding en de bereikbaarheid van het festival zijn te vinden op www.havenfestivalijmuiden.nl.

Dubbeljubileum
In de afgelopen negen jaar bouwde het Havenfestival een grote reputatie op. Tijdens het festival wordt de IJmuidense Vissershaven en de bijbehorende Trawlerkade omgetoverd tot één groot festivalterrein. Op de verschillende grote en kleine podia hebben in de afgelopen jaren honderden lokale, nationale en zelfs internationale theatermakers en musici hun kunsten vertoond.
Het festival heeft elk jaar een thema. Dit jaar is dat ‘IJmond maakt’. De organisatie wil veel bedrijven, organisaties en verenigingen die de IJmond ‘maken’ tot wat zij is, via het festival in de schijnwerpers zetten. Extra in het zonnetje staat dit jaar De Velser Gemeenschap (de koepel waar veel Velsense amateurverenigingen zich onder hebben verzameld) zij vieren net als het Havenfestival dit jaar een bijzonder jubileum. Op haar zestigste verjaardag presenteert de vereniging zich op zaterdag onder de noemer ‘Dag van de lokale cultuurmaker’.
Ook zullen enkele amateurs te zien zijn in de bijzondere Kromhout Opera die Frank Anepool van het Kunstencentrum Velsen speciaal voor het festival instudeerde. De mini motor-opera ‘Kromhout’ van de Nederlandse componiste Sylvia Maessen. wordt drie keer opgevoerd op een bijzondere locatie, namelijk in een van de fabriekshallen van Zwart Machinefabriek aan de Middenhavenstraat in IJmuiden. En dat is niet toevallig, want héél bijzonder aan deze mini- opera is dat in de slotminuten een Kromhout-motor (een tweetakt-gloeikop uit de jaren ’30) als instrument in het orkest een eigen partijtje meeronkt. Een unicum waarnaar door de motorenliefhebbers reikhalzend wordt uitgekeken.

Jonge talenten staan te trappelen
Arie Koomen, Ruth Jacott, Hanneke Drenth en Hans Klok zijn maar een handvol bekende namen die de gemeente Velsen heeft voortgebracht. Hoewel deze Velsense sterren overal in Nederland nog volle theaterzalen trekken, staat de nieuwe generatie toptalenten al in de coulissen te trappelen. De afgelopen jaren vormden de diverse podia van het Havenfestival voor velen van hen een springplank naar een breder publiek. Zo betoverden o.a Douwe Bob, Fabiana Dammers en Sue The Night in de de afgelopen edities het festivalpubliek.
Ook dit jaar betreden jonge talenten de diverse podia. Winnaars van het VISgala 2013: Noël en Rosita én de talentvolle bandleden van de Popfactory zullen tijden het Havenfestival IJmuiden hun eerste professionele optreden verzorgen.

Stadsdichter neemt passagiers mee in poetry boat
Voor Stadsdichter Van Houten kent de dichtkunst geen grenzen. Op virtuoze wijze mixt hij haiku’s, poëzie en rap tot een sprankelende cocktail van hedendaagse dichtkunst. Zijn gedichten zijn hedendaags, schuwen de actualiteit niet en raken soms diep het hart. Samen met de Rebelsen Uit Velsen is hij te zien op het Hoofdpodium, op het Stadsstrand geeft hij een workshop dichten en voor iedereen die op bijzondere wijze wil genieten van een mooi, actueel of romantisch gedicht heeft de Stadsdichter een bijzondere verrassing in petto. Tijdens een tochtje op zijn poetry boat door de haven draagt de IImuidense Spoken Word Artist een van zijn gedichten voor. Een unieke ervaring om (opnieuw) kennis te maken met de Stadsdichter van Velsen.

Marianne Weber en Jan & Anny (BZN) maken opwachting nautisch programma
Tijdens het Havenfestival liggen een grote verscheidenheid aan schepen in en rond de vissershaven van IJmuiden. Alle actuele gegevens over de schepen die aanwezig zijn worden hier bij gehouden. Omdat de informatie continue wordt aangepast aan de laatste bekende informatie is het raadzaam de website van het Festival regelmatig te raadplegen. Zodra de ligplaatsen bekend zijn zal hier ook een actueel overzicht worden gegeven. Bovendien kunnen bezoekers van het festival ook meevaren aan bord van enkele schepen. Bijvoorbeeld tijdens een spetterende dagcruise op de luxe cruiseferry van DFDS Seaways langs het Prinses Amalia Windpark. Op beide dagen is er live muziek aan boord. Op zaterdag kan er tijdens de Hollandse editie genoten worden van Jan & Anny (bekend van BZN) en van Marianne Weber. Op zondag speelt een swingende coverband de sterren van de hemel.Voor meer informatie over het festival kijkt u op de website: www.havenfestivalijmuiden.nl.