Ingenieursbureau Tebodin helpt bedrijven in de Amsterdamse havenregio

10 juni 2013

01-BAM-WILDFLAVORLR

ARTIKEL ZEEHAVENS AMSTERDAM ǀ THEMA: RUIMTE VOOR DE HAVEN

Always close luidt het credo van Tebodin. Een slogan die niet helemaal strookt met de internationale activiteiten van het ingenieursbureau dat alleen al in Nederland negen kantoren telt. In de Amsterdamse havenregio zijn dat Velsen-Noord en Westpoort. 

Auteur: Cees Visser 

Ruimte voor de haven. Of beter: de beperkte ruimte voor de haven. Een onderneming die daarmee geregeld te maken heeft, is Tebodin Velsen. Het multidisciplinair ingenieursbedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van fabrieksinstallaties. Hiervoor heeft het kantoor in Velsen ruim honderd technische professionals in dienst op het gebied van consultancy en engineering. Het zwaartepunt van de opdrachten ligt in de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, farmacie, olie en gas. Grote regionale klanten zijn Cargill, Tata Steel, Chemtura, Orgaworld, MSD en Bluewater. Naast een home-office in Velsen, beschikt Tebodin sinds kort over een strategische vestiging in Amsterdam-Westpoort. 

Hoge eisen

Wouter van Gerwen, Department Manager Industrial Projects van Tebodin, licht toe dat het werken op de vierkante meter voor hem en zijn collega’s dagelijkse kost is. Zowel de fysieke als de milieuruimte. “Wij doen veel opdrachten voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en daar gelden hoge eisen voor milieu en hygiëne. Dat beperkt je bewegingsvrijheid in hoge mate.”

Ook aanwezig bij het gesprek is projectmanager Gerben de Wit. Hij merkt op dat niet alleen bestaande bedrijven in de haven met de milieuruimte worstelen maar zeker ook bedrijven met vestigingsplannen. De Wit: “Omdat we veel kennis in huis hebben, kunnen we in een vroege fase van het project hulp bieden. Bijvoorbeeld door lopende processen anders in elkaar te zetten, nieuwe procestechnieken te gebruiken of door te kiezen voor duurzame oplossingen. De techniek snelt vooruit. Juist omdat wij projecten multidisciplinair kunnen bekijken, kunnen wij passende oplossingen bieden. Zodat een project opeens wel past in de beschikbare (milieu)ruimte.”

De werkzaamheden van Tebodin richten zich vooral op fabrieken van de foodbedrijven in de haven, om deze naar een hoger niveau te tillen. “Door de bestaande productieomgevingen aan te passen, hopen deze bedrijven nieuwe marktsegmenten aan te boren. Maar vaker zijn die omgevingen domweg verouderd,” aldus De Wit. 

Eerst rekenen

Als we vragen hoe een project bij Tebodin doorgaans verloopt, legt Van Gerwen uit dat veel klanten eerst willen weten of ze iets wel of niet moeten doen, voordat ze geld gaan uitgeven. “Eigenlijk moeten wij al heel snel en heel grof uitrekenen of iets kan. We starten in een conceptuele fase en gaan geleidelijk naar een gedetailleerde fase. Hoe nauwkeuriger een klant iets wil weten, des te meer we op papier ontwerpen. Hiervoor hanteren wij een systematiek die de klant helpt om een beslissing te nemen.”

Om te illustreren dat ruimte schaars is in de Amsterdamse havenregio, herinnert Van Gerwen zich een project in de fabriek van Wild Flavors (Cargill) in Amsterdam-Westpoort. Hier moesten twee productielijnen voor de verwerking van vatten massief bevroren vruchtensappen worden verplaatst naar een nieuwe ruimte op het bestaande terrein. Van Gerwen: “Niet alleen moesten we de apparatuur verhuizen maar dat moest ook nog eens zo snel mogelijk gebeuren. Het productieproces mocht niet te lang stil liggen. We hebben toen het leidingwerk vooraf aangelegd, de rollenbanen erin gelegd en vervolgens het hart van de installatie verhuisd. Plus een nieuwe nieuwe aroma-unit geplaatst om het eindproduct op de juiste smaak te brengen. Dat gebeurde allemaal in één weekend!”

De Wit: “Tegelijkertijd moest ook hier alles binnen de milieucontouren passen. Dan praat je over emissies, schone productielijnen, voedselveiligheid et cetera. Zoiets stelt hoge eisen aan de apparatuur maar ook aan de wanden en vloeren waarop geen water mag blijven staan. Dan hadden we ook nog te maken met luchtbehandeling, en dus met temperaturen, luchtvochtigheid en de aanwezigheid van stofdeeltjes.” 

Liever langdurige relatie

Van Gerwen benadrukt dat Tebodin enerzijds een landelijk bedrijf is maar anderzijds een lokale focus heeft. Dat het bedrijf in Velsen zit, heeft alles te maken met de aanwezigheid van Tata Steel in IJmuiden. “Om dezelfde redenen heeft Tebodin een vestiging in Groningen, want daar zit de Gasunie, en in Hengelo waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zetelt.”

Opmerkelijk is dat Tebodin, met kantoren in heel Nederland, geen grote naamsbekendheid geniet. De Wit zegt hierover: “Wij denken klein en zijn niet uit op grote projecten die flink kunnen bijdragen aan de naamsbekendheid. We zijn eerder geïnteresseerd in een langlopende relatie met de klant.” Van Gerwen vult aan: “Langetermijnrelaties betalen zich uit. Vanuit bestaande fabrieken, zoals Tata Steel in IJmuiden, zien wij steeds nieuwe opdrachten binnenkomen. Dat onderscheidt ons van bijvoorbeeld Fluor Daniel dat projecten uitvoert van een miljard euro. Als dat ingenieursbureau zo’n project misloopt, dan ligt daar meteen alles stil. Dat willen we voorkomen met onze organische van-klusje-naar-klusje-aanpak.”