Interfish investeert in de kwaliteit van vis

21 december 2012Interfish BV in IJmuiden is een echt familiebedrijf. De negende generatie Van der Deijl staat al weer aan het roer van een onderneming die inmiddels zijn tiende verbouwing heeft ondergaan. Dat kan maar twee dingen betekenen: de visverwerker breidt almaar uit én investeert om te voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.

“We krijgen binnenkort de IFS-norm, de International Featured Standard, als teken dat we voldoen aan de hoogste Europese normen op het gebied van voedselkwaliteit,” zegt Henk van der Deijl vol trots. Samen met Erik Eekhout vormt hij de directie van de IJmuidense visverwerker Interfish.
De roots van het bedrijf liggen in Scheveningen. Henks vader Nico maakt in 1976 de overstap naar IJmuiden. Op een stuk grond van 3.600 m2 begint hij met zijn zonen Nico en Henk een visverwerkingsbedrijf. “Mijn vader overleed in 1987 en mijn broer in 1999. Ik bleef over, terwijl ik aanvankelijk helemaal niet de visserij in wilde,” blikt hij terug. “Ik had eerst de ambitie om zelf te gaan varen. Ik heb me zelfs aangemeld bij de Hogere Zeevaartschool, maar dat werd uiteindelijk niets. Ook heb ik een opleiding als analist gevolgd, maar ook daarmee ben ik snel opgehouden.”

De visserijbranche trok hem meer. “Het is een sector vol veranderingen. Bijna twintig jaar geleden deden we nog van alles: vriezen, fileren en het verpakken van vis,” vertelt Van der Deijl. “Het vriezen en fileren hebben we afgestoten vanwege de hoge kosten. Of je vriest veel te dure schol in, of je vriest niks in terwijl de vriesploeg gewoon salaris krijgt. Dat werkt niet. Zo’n vrieshal heb je ook niet om maar een paar keer per week te gebruiken. We hebben een goede samenwerking met bedrijven in Urk die nu voor ons vriezen en fileren.”

Laag ijs
Interfish handelt voornamelijk in verse vis, zo’n negentig procent van de activiteiten. “We kopen ’s ochtends de vis op diverse afslagen in Nederland. Uiteraard in IJmuiden, maar ook in Urk, Scheveningen of Stellendam. Veel visafslagen zijn aangesloten op het Pefa-internetveilingsysteem, waarmee kopers gelijktijdig op verschillende afslagen vis kunnen kopen. Wij maken voor de inkoop gebruik van commissionairs. Deze partijen gaan daarna per vrachtwagen naar ons bedrijf in het havengebied. Daarna worden de partijen gesorteerd en verpakt in polystyreendozen van tien kilo. Uiteraard komt de vis op een laag ijs. Daarmee houden we de vis zo vers mogelijk en blijft de kwaliteit gewaarborgd.”

Dat laatste blijkt ook uit de hoge eisen die worden gesteld aan bezoekers van de verwerkingsruimte: zij moeten zich omkleden in een aparte ruimte en mogen alleen met voorgeschreven kleding naar binnen. Interfish slaat de exportladingen op in de koel- of vriesruimte. Belangrijkste exportlanden zijn Spanje, Italië en Frankrijk. De totale productie is 30.000 tot 50.000 kilo verse vis per week, met de nadruk op tong. Een klein gedeelte van de totale productie bestaat uit de import van scallops (Sint- Jacobsschelpen) en kreeften uit de omgeving van Alaska. Deze komen binnen via containerschepen in Rotterdam en gaan daarna over de weg naar IJmuiden. Na verpakking gaan deze kreeften weer naar het buitenland.
“De ligging van IJmuiden is ideaal,’’ zegt Van der Deijl tot slot. “Deze haven ligt op enkele uren afstand van de meeste Nederlandse visveilingen en de afvoer naar steden als Parijs of Zaragoza is optimaal. Zo hou je het product zo vers mogelijk.”

Auteur: Pieter van Hove

www.interfish.nl