Jaarlijkse Reddingbootdag KNRM

09 mei 2016

Tekst: Willem Moojen
Jaarlijks houdt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een open dag om het publiek kennis te laten maken met haar werk. Langs de hele kust, van het in 1830 opgerichte station Schiermonnikoog tot het in 1891 opgerichte station Cadzand en rond het IJsselmeer, openden 45 reddingboot-stations hun deuren voor donateurs en belangstellenden. 

Het publiek kreeg toegang tot het boothuis, kon van dichtbij de boten en het materieel bekijken, genieten van een video over het werk van de KNRM en een praatje maken met een van de vele vrijwilligers, die dag en nacht klaar staan om uit te varen in noodsituaties.

Meevaren
Voor de kant lagen de nieuwste aanwinst, de door koningin Maxima gedoopte Nh 1816 (2014), de Koos van Messel (2003) en de klassieke reddingboot Javazee (1967). Het weer was deze dag prachtig en donateurs maakten dan ook gretig gebruik om op een van deze reddingboten een tochtje te maken door de Haringhaven, tussen de pieren en een klein rondje voor de pierhoofden op de Noordzee. Rijendik en niet bang om een spatje water over zich heen te krijgen, stonden zij hun beurt af te wachten om dit maar niet te hoeven missen. Uitgerust met een zwemvest, want de boten kunnen stevig deinen en veiligheid gaat voor alles bij de KNRM. Belangstellenden die ter plekke donateur werden, konden als er genoeg plaats was ook meevaren. De vrijwillige redders, de vrijwillige bijdrage van donateurs en de kostenloze hulpverlening zijn al 192 jaar het fundament onder de KNRM.