Jubileumjaar De Koperen Ploeg

04 februari 2016

 

Een prachtig jubileum! Op 29 januari 1926, negentig jaar geleden, vond de oprichting plaats van De Koperen Ploeg. Even terug in de tijd: Tussen de Oranjesluizen en de IJmuider sluizen werkten meerdere ondernemingen. Na een roerige periode met een ongeordende toestand die de dienstverlening niet zelden in een ongunstig daglicht plaatste, slaagde uiteindelijk een groep jongere vletterlieden er ver in de jaren 20 in om orde op zaken te stellen.
Sociaal-maatschappelijk gezien was de oprichting van De Koperen Ploeg een belangrijke gebeurtenis.

KPDe werkgemeenschap van vletterlieden die onder deze naam al bekend was, kreeg een fundament, werd een coöperatieve vereniging en was meer aanspreekbaar voor haven-en gemeentelijke autoriteiten. Desondanks bleven er binnen de regio meerdere groepen actief. Pas na de Tweede Wereldoorlog waren veel vletterlieden de onderlinge concurrentie zat. Een en ander had tot gevolg dat de dan drie overgebleven ploegen met elkaar gaan samenwerken. Hieruit ontstond op 30 november 1945 de CVV (Coöperatieve Vereniging van Vletterlieden) gevestigd aan de Zuidersluisweg te IJmuiden. Pas halverwege de jaren 60 kozen ook de vletterlieden van de Zaanse kant ervoor om zich onder de vlag van De Koperen Ploeg te scharen.


KP2Het meren en ontmeren van zeeschepen in de Amsterdamse haven is nog altijd hun voornaamste taak. Maar om waar nodig in een behoefte te voorzien, is de KP ook op andere gebieden altijd zoveel mogelijk van dienst. 

Hierdoor is De Koperen Ploeg door de jaren heen getransformeerd naar een efficiënt nautisch-technisch 24/7-serviceloket alwaar men voor diverse zaken terecht kan.

Wij feliciteren De Koperen Ploeg met deze fantastisch mijlpaal!