Keten van offshorewindenergie langs Noordzeekanaal

21 december 2012Primeur AYOP tijdens Offshore Energy 2012

AYOP, de branchevereniging van offshorebedrijven en lokale overheden in de regio Amsterdam-IJmuiden, presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy 2012 zijn nieuwe ‘dienbladconcept’. “Onze opdrachtgevers kunnen rekenen op volledige service,” vertelt AYOP-voorzitter Ron Davio. “Wij zorgen ervoor dat de gevraagde producten op tijd klaar zijn, op de locatie waar onze klanten dat willen.”

De presentatie van het ‘dienbladconcept’ had plaats tijdens een door AYOP georganiseerd seminar op dinsdag 23 oktober, de eerste beursdag. Daarin was ook aandacht voor de andere mogelijkheden van de regio Amsterdam-IJmuiden. Davio: “Wij hebben onderzocht wat onze klanten verwachten, wat wij als regio te bieden hebben en wat er nog ontbreekt in de logistieke keten. Nu willen wij graag van ondernemers in deze branche horen of onze ideeën aansluiten bij hun wensen. Alleen door naar hen te luisteren, en waar nodig actie te ondernemen, kunnen wij onze diensten verder optimaliseren. Dat is goed voor de regio, goed voor onze opdrachtgevers en dus ook goed voor de AYOP-leden.”

Alles binnen dertig kilometer
Een plekje vóór de sluizen is een veel genoemde wens van bedrijven die werken voor de offshore-sector. “Maar deze ruimte is beperkt,” stelt Davio. “Terwijl wij achter de sluizen over vrijwel onbeperkte ruimte beschikken. In IJmuiden bieden wij faciliteiten aan voor kabelleggers, bemanningsschepen, speciale onderhoudsvaartuigen en opslag via ons ‘dienbladconcept’. Amsterdam is juist meer de haven voor productiefaciliteiten en de opslag, assemblage en handling van onderdelen. Juist deze combinatie is onze kracht. Alles wat je nodig hebt, is binnen een straal van dertig kilometer beschikbaar. Tel daarbij de perfecte samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in AYOP en je hebt de sleutel tot succes in handen.”

Drukste stand
Na het seminar bood de branchevereniging alle aanwezigen een lunch aan op de AYOP-stand. Dat maakte deze stand deze middag in één keer tot de drukst bezochte van de beurs. Veel belangstellenden maakten van de gelegenheid gebruik om van gedachten te wisselen met de aanwezige managers van Haven Amsterdam, Zeehaven IJmuiden NV en de overige deelnemers binnen AYOP. “Wat dat betreft is de introductie van ons nieuwe concept volledig geslaagd,” stelt Davio. “Ons doel was om aan te geven welke unieke mogelijkheden onze regio heeft. Nu gaan wij op weg naar ons volgende doel: het binnenhalen van opdrachten voor Luchterduinen, het offshorewindpark in blok Q-10 voor de kust van Zandvoort en Noordwijk. Daarna zetten wij in op East Anglia One, het park voor de kust van Engeland met 325 windturbines.”

Groeien op zee
Na de ontwikkeling en ingebruikneming van deze twee windturbineparken zullen in een relatief korte tijd nog heel wat parken op de Noordzee volgen. “De Europese Unie heeft bepaald dat in 2050 tachtig procent van onze energiebehoefte afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen,” meldt Robert Kleiburg, chief operation officer van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) in Petten. “Een groot deel komt voor rekening van windparken op zee. In 2010 produceerden offshorewindparken in Europese Unie ongeveer 2,9 gigawatt (GW) aan elektriciteit. De Europese doelstelling is dit in 2020 te laten groeien naar 40 gigawatt. Is dat al een enorme groei, de grote sprong voorwaarts moet in het decennium daarop komen. In 2030 moeten offshorewindturbines gezamenlijk 150 gigawatt produceren.”
Volgens Kleiburg kan het Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke rol spelen in deze plannen. “Met een jaarlijkse omzet van één miljard dollar heeft de Nederlandse windturbinesector een marktaandeel van 25 procent. Als je ervan uitgaat dat dat percentage ook in 2030 nog van kracht is, betekent dat een ongelooflijke omzetgroei.”

Ook offshore bij Shipdock
De bedrijven uit Zeehavens Amsterdam op de beursvloer willen vol inzetten om dat mogelijk te maken. “Wij kunnen in korte tijd grote opdrachten realiseren,” vertelt Hilka Wilms, business manager van Shipdock Amsterdam. “Voorheen stonden wij vooral bekend als onderhouds- en reparatiewerf voor grote en complexe bagger- en werkschepen. Maar tegenwoordig ontvangen wij steeds meer opdrachten van offshorebedrijven. Daarbij werken wij vaak samen met ons zusterbedrijf Niron Staal, gespecialiseerd in het bouwen van grote staalconstructies voor de offshore. Deze beurs gebruiken wij om onze samenwerkingsmogelijkheden te laten zien. Wij verwachten dat de groei van onze orderportefeuille in deze sector zeker doorzet.”
Ook BigLift Shipping, dochteronderneming van Spliethoff Groep, stelt dat de beurs Offshore Energy, zeker op termijn, opdrachten zal genereren. “In eerste instantie zijn we hier voor de bestaande relaties en vanwege het netwerken,” legt engineer Tjeerd Steller uit. “Nieuwe opdrachten krijg je niet direct na een beurs, daarvoor is tijd nodig. Maar gezien de verwachte groei van deze markt zijn onze zware-ladingschepen zeker interessant voor de offshorewindsector.”

Meer schepen, meer afval
Als die groei zich doorzet, betekent dat ook goed nieuws voor MAIN (Maritieme Afval Inzameling Nederland), gevestigd aan de Petroleumhaven. “Wij zijn gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van scheepsgerelateerde afvalproducten,” vertelt algemeen manager Wim van der Linde. “Meer windparken op zee betekent meer schepen. Hoe meer schepen er varen, des te meer afval er ontstaat. Aangezien onze hoofdvestiging in Amsterdam zit, zijn de offshore-ambities van deze regio ons bijzonder welkom.”
Datzelfde geldt voor Peterson SBS, een bedrijf dat al sinds 1968 wereldwijd geïntegreerde logistieke diensten aanbiedt aan bedrijven in de olie- en gaswinning. “Deze beurs is dé perfecte plek om ook de offshorewindmarkt te laten zien wat wij kunnen bieden,” vertelt directeur Erwin Kooij. “Of het nu gaat om afvalverwerking, werving en selectie van medewerkers, helikopterservice, de verhuur van ruimte of materiaalbeheer, wij kunnen het verzorgen.”
Peterson SBS zette tijdens de beurs niet alleen in op het onderhouden van bestaande en het leggen van nieuwe contacten met opdrachtgevers. “Vanwege onze groei, en de groei van onze opdrachtgevers, zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers. Vandaar dat wij één wand hebben voorzien van korte informatie over vacante vacatures. Wij hopen dat wij tijdens de beurs in contact komen met geschikte kandidaten.”

Auteur: Evert Bruinekool

www.ayop.com
www.shipdock.nl
www.zeehaven.nl
www.portofamsterdam.nl

Contactgegevens
Amsterdam
AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Port)
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Offshore oil and gas services, Sundries
fax:+31 20 626 49 69
tel: +31 20 627 37 06

meer informatie