Koning opent Staalfeest op 20 september

28 augustus 2018

 

Op 20 september 2018 is het precies honderd jaar geleden dat het staalbedrijf Hoogovens werd opgericht. Vanaf die dag tot en met 5 oktober zijn er tal van festiviteiten op het terrein van Tata Steel in IJmuiden.

Staalfeest WebsiteEen comité van vier medewerkers is al meer dan een jaar bezig om alles voor te bereiden. Voor Dionne Ruurda, projectmanager van het Centennial team, is het meer dan een dagtaak. “Ik zit ’s avonds thuis ook te appen en te mailen.” En Mark Denys, directeur Technical die namens de directie deel uitmaakt van het organisatieteam: “Dit jubileum is ook een tijd van reflectie. Hoe zijn we begonnen, waar staan we momenteel en hoe ziet de toekomst eruit? Dan heb ik het ook over de omgeving waar het bedrijf deel van uitmaakt. De interactie met omwonenden, scholen, klanten, leveranciers, aandeelhouders, vakbonden en medewerkers. In de ontwikkeling van het staalbedrijf tot een beeldbepalende onderneming hebben al die groepen een belangrijke rol gespeeld. Vandaar dat we ze allemaal bij de festiviteiten betrekken.” Om de onderlinge verbondenheid te onderstrepen is als overkoepelend thema gekozen voor ‘Eeuwig versmolten, altijd vooruit’.

Boek, game en feest
In de aanloop naar het grote feest zijn er tal van activiteiten. Zoals een Museum Fietstour die je langs musea leidt waar deelexposities over de staalonderneming te zien zijn. Een ander onderdeel van het jubileum is de verschijning van een wetenschappelijk boek van wetenschappers van de universiteiten van Utrecht en Delft. Denys: “Aan bod komen onder meer innovatie en technologie en vragen als: wie is de mens achter de onderneming?’’ Het tweede deel gaat over de invloed van het industriecomplex op de omgeving. Het boek wordt gepresenteerd op 20 september, de dag van de aftrap van de festiviteiten. Die dag vult het festivaldorp op het noordelijke gedeelte van het terrein zich met duizenden genodigden. Dit terrein beslaat een oppervlakte van bijna 13.000 m2, met daarop een reusachtige feesttent (6.500 vierkante meter, capaciteit 3.800 plaatsen), een reuzenrad van 30 meter hoog, diverse foodtrucks en dergelijke. Daar is ook de primeur van een serious game te zien, een online spel over de dilemma’s waar de directie van een staalbedrijf in de komende vijftig jaar mee te maken kan krijgen op het gebied van investeringen, duurzaamheid en milieu. Daarnaast is er de eerste voorstelling van de theatershow ‘Door het vuur’. De organisatie verwacht over de periode zo’n 44.000 gasten, onder wie (voormalige) werknemers, leveranciers en relaties. Voor het personeel zijn er vijf avonden gereserveerd en voor omwonenden is er een zogeheten burendag. Kijk voor alle activiteiten en verhalen op www.100jaarstaal.nl.