‘Koninklijke’ doop voor de KNRM

03 april 2014

 

We blijven nog even in IJmuiden waar zich woensdag 2 april een ‘koninklijke’ doop afspeelde. Niemand minder dan koningin Maxima kwam naar het hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aan de Vissershaven om de gloednieuwe reddingboot Nh 1816 te dopen. De vorstin deed dit met de aloude aanhef “Ik wens u, Nh 1816, en uw bemanning een behouden vaart” en het stukgooien van een fles champagne tegen de boeg. Dat dit pas in tweede instantie lukte, een kniesoor die daarop let!


KNRM-Maxima -540Dat Maxima de doop zou verrichten, lag in de lijn der verwachting. Sinds 1891 zijn alle Nederlandse vorstinnen beschermvrouwe geweest van de KNRM. En hoewel zij formeel geen staatshoofd is, komt Maxima nadrukkelijk in aanmerking. Want, zoals wij allen weten, brengt het ongeluk als een man een schip doopt en dat kan de KNRM natuurlijk niet gebruiken op zee.De Nh 1816 markeert de start van een nieuwe generatie reddingboten van de KNRM. Dankzij een ruimhartige gift van gelijknamige verzekeringsmaatschappij, kon de reddingmaatschappij de Nh 1816 laten bouwen bij Damen Shipyards. Bij het ontwerp waren ook de TU Delft en maritiem ingenieursbureau De Vries Lentsch betrokken. Zij testten onder andere drie schaalmodellen in de sleeptanks van de TU Delft en MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland in Wageningen.

Nieuw aan het vaartuig is de verbeterde zeegang, waardoor de bemanning minder last heeft van de beruchte G-krachten, trillingen en geluid. Voorts heeft de Nh 1816 de modernste navigatie- en communicatieapparatuur aan boord. Het negentien meter lange vaartuig heeft een aluminiumboeg en een kunststof brughuis. Er is plaats voor zes bemanningsleden aan boord.

Het komend jaar zullen diverse schippers van de KNRM de nieuwe reddingboot gaan testen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Zoals een van hen zei op Radio 1: “We gaan dit veulen temmen!”. Hierna zal de Nh 1816 de komende twintig jaar de huidige Arie Visserklasse gaan vervangen.