Laatste turbine Windpark Westermeerwind geïnstalleerd

03 maart 2016

 

Windmolenbouwer Siemens heeft begin maart de laatste turbine van het 48 windmolens tellende Windpark Westermeerwind voor de kust van Noordoostpolder in het IJsselmeer geïnstalleerd. Op het terrein van HCT (Holland Cargo Terminal) Amsterdam zijn de uit Denemarken afkomstige onderdelen van de windmolens deels geassembleerd en vervolgens op pontons geladen voor doortransport naar het IJsselmeer. 

WestermeerwindHet windmolenpark in het IJsselmeer is na meer dan een jaar bouwen eindelijk klaar. Het park moet energie gaan opwekken voor 160.000 huishoudens. Na de testfase wordt het windpark in bedrijf gesteld. "Sinds in februari bijna de helft van de windturbines is overgedragen aan Westermeerwind, wekt het windpark al voldoende groene stroom op voor bijna 80.000 huishoudens'', zegt directeur Anne de Groot van Westermeerwind. De komende periode wordt de tweede helft van het park uitgebreid getest, waarna hoofdaannemer Siemens ook de laatste turbines aan Westermeerwind overdraagt.  

Eneco
"Na ongeveer een jaar na de testperiode kunnen inwoners van de Noordoostpolder, Urk en Lemsterland deelnemen via obligaties en aandelen", vervolgt De Groot. De komende vijftien jaar zal Siemens de turbines onderhouden. De stroom wordt afgenomen door energiebedrijf Eneco.

Windpark Westermeerwind is nu Nederlands grootste near shore-windpark in het water. 

Bekijk hieronder een video van de installatie van het windpark: