Made in… IJmuiden

02 november 2016

 

Nog maar net afgebouwd en nu al een bijzonder verhaal. Dat gaat op voor de lesboot Union, ternauwernood ontsnapt aan een vernietigende brand (op 27 april jl) op het terrein van scheepswerf De Chinook en metaalbewerkingsbedrijf IJmuiden Metaal. Bijna waren duizenden uren hard werken door leerlingen metaalbewerking in vlammen opgegaan. Maar nu dan toch: made in IJmuiden!

Toine Klok, manager bij Perspectief Leerwerkbedrijven, moet nog weleens van ongeloof in zijn ogen wrijven. "Een brand, zo groot en vernietigend. Het is echt een wonder dat de Union behouden is gebleven." Union is een lesboot  - met de afmetingen 4,5 breed x 13,5 meter lang x 4,5 meter hoog en een massa van 21 ton – die de afgelopen drie jaar is gebouwd door leerlingen van scheepswerf De Chinook, één van de Perspectief Leerwerkbedrijven. Terwijl de lesboot zo goed als afgebouwd is en klaar stond om gespoten te worden, breekt een bijna fatale brand uit. Bijna? Nou, helemaal ongeschonden weet de Union nu ook weer niet uit de vlammenzee te ontkomen. Klok vertelt dat de lesboot niet beschadigd is, maar door zout zeebluswater wel roestschade opliep. Inmiddels is de boot gestraald en gespoten op de werf van Braspenning Stralen & Coatings in Amsterdam-Noord en ook alweer naar de nieuwe locatie van scheepswerf De Chinook aan de Cornwallstraat in IJmuiden haven- en industriegebied overgebracht.

Jongerenproject
Klok legt uit dat de bijzonderheid van het Union-project ‘m in zit in de bouw. "Tientallen leerlingen hebben hier maandenlang hun ziel en zaligheid ingelegd. En als ie definitief af en hersteld is, wordt de boot nog eens door honderden leerlingen van de maritiem opleiding als lesboot benut. Een fantastisch jongerenproject.”

Voor de goede orde, legt Klok uit, de Union is verrezen op het industrieterrein Middenhavengebied in IJmuiden, waar het bedrijf IJmuiden Metaal is gevestigd. Klok: "IJmuiden Metaal is een samenwerkingsverband van het bedrijf Paswerk Metaal uit Cruquius en de Haarlemse opleidingswerf De Chinook. Het is de plek waar jongeren -  uitgevallen in het reguliere onderwijs - worden opgeleid tot (scheeps-) metaalwerker. Niet alleen leren zij een écht vak en kunnen zij hun mbo-diploma halen (niveau 1-2), ook worden ze ondersteund op het sociale en psychologische vlak. Tot slot krijgen ze hulp bij het vinden van een baan of vervolgopleiding."

Terug naar de Union, die dus dienst gaat doen als ‘varend leslokaal’ voor de leerlingen van het Maritiem College Velsen. De lesboot krijgt een prominente plek in de praktijklessen van hun opleiding tot binnenschipper. Aan boord kunnen ze alles leren om te leren varen. Maar zegt Klok: “De weg ernaartoe, de bouw van het boot, is minstens zo belangrijk als het resultaat, de uiteindelijke lesboot. Juist de goede afloop van de grote brand voor deze lesboot in combinatie met het werken van en voor jongeren maakt het verhaal van Union uniek in Nederland.” 

Meer info: www.dechinook.nl