Maiden call voor groots roro schip Höegh Tracer in Amsterdam

03 mei 2016

Persbericht Havenbedrijf Amsterdam NV

De Höegh Tracer, een van 's werelds grootste schepen puur bestemd voor auto’s en vrachtwagens, de Horizon-class PCTC (Pure Car and Truck Carrier), is vandaag voor het eerst aangekomen in de haven van Amsterdam. 

Het schip is de derde in een reeks die rederij Höegh Autoliners onder haar New Horizon-design dit jaar zal opleveren. Met een dekoppervlak van 71.400 m2 en een draagcapaciteit van 8.500 (vracht)auto’s is de Höegh Tracer één van de grootste ro/ro-schepen voor auto’s ter wereld. Anthony van der Hoest, clustermanager logistics van Havenbedrijf Amsterdam: “We zijn als haven trots op de komst van dit nieuwe vlaggenschip van Höegh. Het is niet alleen een van de grootste in zijn soort, maar kent door het bijzondere ontwerp ook een brandstofgebruik dat lager ligt dan vergelijkbare schepen. Bovendien is de CO2-uitstoot van deze serie schepen ongeveer de helft minder dan de standaard-ro/ro-schepen. Daarmee past de komst van dit schip ook goed in onze ambitie van een schonere haven.” 

Minimale impact op het milieu
Hoegh -250Het ontwerp van de Höegh Tracer en haar zusterschepen is gericht om de impact op het milieu te beperken. Tijdens het gehele ontwerpproces van het schip is gebruikgemaakt van energie-efficiënte oplossingen en zijn de nieuwste technologieën toegepast. Ook is de vorm van de romp door het ontwerpteam geoptimaliseerd om het grote laadvermogen te combineren met een zo laag mogelijk brandstofverbruik.


Höegh Autoliners is al sinds de jaren zeventig een toonaangevend vervoersbedrijf voor voertuigen. Historisch gezien is Amsterdam een belangrijke locatie voor Höegh Autoliners. De ro/ro-schepen van het bedrijf vervoeren voornamelijk nieuwe auto’s, trucks en grote en zware machines. Op de route van Amsterdam worden hoofdzakelijk nieuwe auto’s en zware machines van Japanse fabrikanten vervoerd. De vracht wordt op de Waterland Terminal geladen en gelost met als eindbestemming de Koopman Car Terminal. De Höegh Tracer zal enkele malen per jaar de Amsterdamse haven aandoen als onderdeel van de East Asia to Europe-service van Höegh.