Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel

20 november 2015

 

Tata Steel in IJmuiden gaat het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren, zo heeft het staalbedrijf vandaag bekendgemaakt. Het is zelfs een van de grootste projecten in zijn soort ter wereld.

Samen met het bedrijf Pure Energie gaat Tata Steel de komende twee jaar op zijn fabrieksterrein een dakoppervlak van in totaal 25 hectare voorzien van 80.000 zonnepanelen, met een totale capaciteit van 22 MW. De hoeveelheid energie die jaarlijks duurzaam wordt opgewekt met de zonnepanelen staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 7.000 huishoudens. Pure Energie is al twintig jaar gespecialiseerd in duurzame projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en inmiddels drie keer uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland. 

Toonaangevend
Volgens Hans Fischer, directeur Tata Steel in IJmuiden en chief technical officer Tata Steel in Europa, streeft Tata ernaar een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving. "Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten. Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik. Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31% te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot." 

Niet minder verheugd is Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie: “We zijn blij en trots als groenste energiebedrijf van Nederland om samen te werken met Tata Steel om hen te helpen hun duurzame ambities te realiseren."