Middenhavengebied IJmuiden klaar voor de toekomst

07 juli 2016

 

Het omvangrijke herstructureringsproject Middenhavengebied in de haven van IJmuiden is afgerond. Zo is een talud over een lengte van 440 meter vervangen door een state of the art-kade, zijn 85.000 m2 wegen vernieuwd, is ruim negen kilometer hoofdriool vervangen en zijn 170 duurzame led-lichtmasten geplaatst. 

De aanleg van de nieuwe kade – nu geschikt voor zwaar transport en reachstackers voor de afvoer van reefercontainers met diepgevroren vis - en de vernieuwing van wegen en riolering en openbare led-verlichting moeten een bijdrage leveren aan de verbetering van de bedrijfsomgeving. Ook moet de transformatie bijdragen aan het vestigingsklimaat voor de aanwezige bedrijven en de werkgelegenheid.

Middenhavengebied -IJmuidenHet eerste resultaat daarin is al geboekt: Breman Offshore vestigde zich met een bedrijfshal op een beschikbaar gekomen havengebonden terrein aan de nieuwe kade. Het bedrijf produceert onder meer grippers voor de offshore-windinstallatieschepen Seajacks Skylla en de Aeolus van Van Oord. Het was daarom geen toeval dat Breman Offshore gastheer was van de feestelijke 'ingebruikname' op dinsdag 5 juli. 

 

Door te investeren in verbetering van de infrastructuur wil Zeehaven IJmuiden zich inzetten voor een vitale haven die past bij de gebruikers van de haven en de in de haven gevestigde bedrijven en sectoren. De herstructurering van het gebied nam in juni 2009 in aanvang en is door een Rijksinvestering en met cofinanciering van de gemeente Velsen, de provincie Noord-Holland en Zeehaven IJmuiden N.V. uitgevoerd.

Zeehaven IJmuiden draagt deze zomer de vernieuwde wegen en riolering voor beheer over aan de gemeente.